RUSIJA

Rusija upozorava: Ukrajina postaje deponija za opasan otpad – mogli bi da naprave „prljavu bombu“

U Ukrajinu se nastavlja uvoz hemijskih supstanci radi njihovog uništavanja, ali od njih se može napraviti „prljava bomba“, izjavio je načelnik ruskih snaga za radiološku, hemijsku i biološku zaštitu general Igor Kirilov.
Sputnik

„Prema dostupnim operativnim informacijama, nastavlja se uvoz na teritoriju Ukrajine radiohemijskih supstanci radi njihovog daljeg odlaganja, čime zemlju pretvaraju u deponiju istrošenog nuklearnog goriva i otpada opasnih hemijskih proizvoda. Glavni putevi snabdevanja su organizovani preko Poljske i Rumunije dok organizaciona, logistička i finansijska pitanja lično nadgleda šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak“, rekao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, ove supstance se mogu koristiti za pravljenje „prljave bombe“ koja se kasnije može upotrebiti „pod tuđom zastavom“.

Kijev se interesovao za rad sa oružjem za masovno uništenje

Tokom specijalne vojne operacije ruska strana je došla u posed dokumenta Glavnog istražnog odeljenja Službe bezbednosti Ukrajine koja potvrđuju da je Kijev bio zainteresovan za nastavak rada sa oružjem za masovno uništenje, rekao je Kirilov.
„Želeo bih da se osvrnem i na druga lica, umešana u ilegalne radnje sa komponentama oružja za masovno uništenje na teritoriji Ukrajine. Među njima je Denijel Gerstin, koji je ranije bio v.d. direktora Odeljenja za borbu protiv oružja za masovno uništenje pri kabinetu ministra odbrane SAD. Od 2013. godine aktivno je sarađivao sa ukrajinskim državnim strukturama kako bi promovisao američke vojno-biološke programe i preveo ukrajinske laboratorije na američke standarde“, saopštio je Kirilov.
Brifing načelnika ruskih snaga za radiološku, hemijsku i biološku zaštitu general Igora Kirilova:
▪️SAD su usmerene na stvaranje instrumenta pod svojom kontrolom za istraživanje izbijanja zaraznih bolesti;
▪️ SAD brzim tempom povećavaju vojno-biološko prisustvo u Africi;
▪️ Bivši zvaničnik Pentagona umešan je u rad sa oružjem za masovno uništenje u Ukrajini;
▪️ Istraživanje dvostruke namene i zanemarivanje standarda biološke bezbednosti doveli su do pogoršanja situacije sa zaraznim bolestima u SAD;
▪️ Prema dokumentima, Kijev je bio zainteresovan za rad sa oružjem za masovno uništenje.
Pogledajte i:
Komentar