SVET

I zvanično: EU započela pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom

Evropska unija je započela pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju zajednici, saopštila je ministarka spoljnih poslova Belgije Adža Labib.
Sputnik

„Počinjemo sednicu koja otvara pregovore“, kazala je Labib na početku konferencije.

Osvrnuviši se na Moldaviju, ona je kazala da bi obe strane trebalo da imaju koristi od članstva.
„Moldavija treba da nastavi da reformama kako bi ispunila kriterijume. Pregovori, koje danas pokrećemo, biće teški, ali očekujemo da ćemo moći da vas pozdravimo kao članice EU“, istakla je Labib.
U Luksemburgu se održavaju međuvladine konferencije u kojima učestvuju EU, Ukrajina i Moldavija, kojima se pokreću pregovori o pristupanju EU. Kako je ranije saopštio izvor iz EU, predviđene su dve konferencije na kojima će, pored evropskih ministara, učestvovati i vicepremijer Ukrajine Olga Stefanišina i premijer Moldavije Dorin Rečan.
Nakon svečanog otvaranja pregovora, počeće pripreme za početak prvih konsultacija. Prema rečima izvora, proces obično traje oko godinu dana, ali bi u slučaju Ukrajine i Moldavije mogao biti kraći.
Belgijska misija je organizovala događaje samo nedelju pre nego što Mađarska, koja kritikuje članstvo Ukrajine u EU, preuzme predsedavanje Savetom EU.
Status zemlje- kandidata za EU, kao i početak pregovora ne znače nužno i pristupanje Evropskoj uniji. Ti koraci, takođe, ni na šta ne obavezuju Brisel.
SVET
Moldavija potpisala ukaz o početku pregovora o pristupanju EU
Pogledajte još:
Komentar