EURO 2024

Zašto bi danas mogao da bude ključan dan za Srbiju

Fudbalska reprezentacija Srbije bi do naredne faze na Evropskom prvenstvu mogla da stigne i sa svega dva osvojena boda, ali su joj za to neophodni povoljni rezultati ostalih utakmica, kako u njenoj, tako i u ostalim grupama.
Sputnik
Najpre će Srbija gledati u duel Škotske i Mađarske koji počinje od 21.00, uz direktan tekstualni prenos na Sputnjik sportu, gde Orlovi žele da vide nerešeni ishod jer bi time oba sastava ispala iz trke za mesto među četiri najbolje trećeplasirane ekipe.
Srbija, posle dve odigrane utakmice, ima samo jedan poen i nalazi se na poslednjem mestu Grupe C pred poslednje kolo, a u njemu će rival biti Danska koja kao i Slovenija ima dva boda i Srbija jednostavno ne sme sebi da dozvoli da izgubi taj duel.
Pobeda je, svakako, nešto što Srbiji olakšava posao uz, naravno, očekivani poraz Slovenaca od Engleza, ali bi Orlovima mogao da „igra“ i remi sa Danskom.
U tom slučaju, Srbija bi „uletela“ na treće mesto i krenula u trku za četiri pozicije najboljih trećeplasiranih ekipa koje vode u drugu fazu takmičenja.
Preduslov za to je i nerešeni ishod u duelu Škotske i Mađarske, ekipa iz Grupe A – u tom slučaju nijedna od tih ekipa ne bi bila u trci za najbolju trećeplasiranu zbog loše gol-razlike.
Slična situacija je i u Grupi B gde za treće mesto konkurišu, bar zasad, Albanija i Hrvatska, takođe ekipe sa po jednim bodom.
Za spektakl su se pobrinule i ekipe iz Grupe F, Češka i Gruzija takođe imaju po bod, pitanje je da li će uspeti da osvoje još koji u duelima sa Turskom i Portugalijom, a očekivani njihovi porazi takođe idu na ruku Srbiji.
Kada je u pitanju generalni poredak najboljih trećeplasiranih timova, Austrija i Slovačka imaju po tri boda, Slovenija dva, a Albanija, Češka i Škotska po jedan.
To znači da bi Srbija i sa dva boda mogla da se „umuva“ u to društvo i nastavi takmičenje, ali ne i nužno porazom Slovenije – u slučaju njihove pobede nad Englezima, odnosno naše nad Danskom, bili bismo treći i time izbegli duel sa Nemačkom u osmini finala.
Ali, za sve kalkulacije moraće da se pobrinu fudbaleri Srbije i da ostvare pozitivan rezultat protiv Danske – ako obe utakmice u Grupi C budu završene nerešenim rezultatom ostaćemo poslednjeplasirani i time završiti takmičenje.
EURO 2024
„Zlatni brk“ za „hobotnicu“
Komentar