DRUŠTVO

Centralna svečanost povodom Dana MUP-a i policije /foto/

Srpska policija obeležava svoj Dan, a tim povodom na Makišu se u, prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i drugih najviših državnih zvaničnika, održava centralna ceremonija i prikaz sposobnosti posebnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova.
Sputnik
Raport Vučiću je predao pukovnik policije Dragan Vasiljević.
Nakon raporta, predsednik Srbije je, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Ivice Dačića, pozdravio pripadnike policije.
Potom je ministar policije Dačić uručio srebrne, a pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević bronzane medalje zaslužnim pripadnicima MUP-a. Predsednik Srbije uručio je zlatne medalje.
Predsednik Srbije uručuje zlatne medalje zaslužnim pripadnicima MUP-a Srbije.
Obraćajući se na Makišu, ministar policije Ivica Dačić rekao je da je policija temelj društva, zaštitnik pravnog poretka, i zaštitnik svih građana.
Dačić je rekao da je policija već godinama predmet najveće brige države i pozvao okupljene da se sete svih pripadnika MUP-a koji su dali živote za odbranu i bezbednost zemlje.
Ivica Dačić uručuje medalje zaslužnim pripadnicima MUP-a Srbije.
„Nema jake države bez jake vojske i policije, policija će biti i dalje jedan od najjačih stubova države“, poručio je Dačić.

Prikaz taktičko-pokazne vežbe

U okviru manifestacije prikazana je taktičko-pokazna vežba u kojoj su učestvovali pripadnici više specijalnih i posebnih jedinica policije.
Pripadnici Jedinice za obezbeđenje demonstrirali su kako reaguju kada je štićena ličnost ugrožena, dok su pripadnici interventne jedinice policije prikazali kako hapse kriminalca koji beži u vozilu u pokretu.
Pripadnici Žandarmerije i SAJ su prikazali kako u sadejstvu upadaju u kuću u kojoj su zabarikadirani teroristi. Na kraju vežbe, leteli su helikopteri Superpuma i H-145 koji su nosili zastave Srbije i MUP-a.
Helikopteri policije nose zastave Srbije i MUP-a.
Posle vežbe, održan je TT zbor sa opremom pripadnika MUP-a, koji je bio otvoren za građane.
Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.
U sklopu obeležavanja Dana MUP-a i policije, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić jutros je položio lovorov venac na spomen-obeležje ispred SIV-a 3.
Konjanici Policijske brigade, Orkestar policije i pripadnici različitih organizacionih jedinica MUP-a juče su u sklopu obeležavanja Dana MUP-a i policije, tradicionalno svečano prodefilovali Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana.
U tradicionalnom defileu učestvovali su pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, saobraćajna policija, pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice.
Dan Ministarstva unutrašnjih poslova u subotu je obeležen i u taktično-tehničkim zborovima u Pančevu, Šapcu, Požarevcu i drugim gradovima u Srbiji.
Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije rekao je za Tanjug da će tokom današnjeg dana saobraćaj na Obrenovačkom drumu biti privremeno obustavljen do 15 časova.
Pogledajte i:
Komentar