RUSIJA

Rusija ima dokaze: Nacisti su imali zločinački plan za sovjetski narod

Dokazi, koje su prikupili ruski istražitelji, potvrđuju da je nacistički režim želeo da istrebi sovjetski narod, rekao je za Sputnjik predsednik Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin uoči Dana sećanja i tuge.
Sputnik
„Materijali kojima raspolažemo i fizički dokazi sadrže dovoljno podataka koji ukazuju na znake tog zločina“, rekao je on.
Kako je istakao, analiza prikupljenih podataka potvrđuje da je režim Adolfa Hitlera imao cilj da realizuje zločinački plan da „istrebi civilno stanovništvo, ne samo u pojedinim mestima i regionima, nego čitav sovjetski narod“.
„Činjenice, o kojima sada saznajemo, su užasne“, ocenio je Bastrikin.
Kao primer on je naveo 1941. godinu kada su u podmoskovskom Mikulinu nacisti ubili preko 500 pacijentkinja Lotošinske psihijatrijske bolnice. Žene su skončale na različite načine: morili su ih glađu, trovali otrovima i gasom, streljali. Pre dve godine na teritoriji Moskovske regionalne psihijatrijske bolnice, na mestu streljanja pacijentkinja, pronađena je masovna grobnica.
Takođe, u Brjanskoj oblasti okupatori su streljali stanovnike sela Hacunj. Samo u oktobru 1941. Nemci su pobili 318 civila, uključujući 60 dece uzrasta od dve do 10 godina. U regionu je postojao i logor za ratne zarobljenike i civile „Dulag 142“ gde su držali najmanje 80.000 ljudi od kojih je polovina pobijena. Prema podacima, tokom okupacije su istrebili oko 278.000 sovjetskih civila i ratnih zarobljenika.
Još jedan primer je selo Žestjana Gorka u Novgorodskoj oblasti gde su, prema arhivskim podacima, 1942-1943. godine nacisti ubili najmanje 2.600 ljudi.
„Ove i druge činjenice o zverstvima nacista na okupiranim teritorijama Sovjetskog Saveza ne potvrđuju samo arhivski materijali, nego i rezultati istražnih radnji“, zaključio je Bastrikin.
Prema istoričarima, tokom Drugog svetsko rata preko 13,5 miliona civila SSSR-a (od skoro 27 miliona sovjetskih građana poginulih u ratu) je ili namerno ubijeno (7,4 miliona ljudi) ili je umrlo zbog surovih uslova okupacionog režima – gladi, zaraznih bolesti, nedostatka medicinske nege i slično (4,1 milion), ili su umrli na prinudnom radu u Nemačkoj (2,1 milion).
SVET
I deda i pradeda nacisti: Mediji otkrivaju istinu o porodici vicekancelara Nemačke
Pogledajte još:
Komentar