EKONOMIJA

Ukrajina pred bankrotom - ostalo joj još mesec i po dana

Ukrajini je ostalo još 1,5 meseci da izbegne bankrot, javlja Rojters, pozivajući se na šefa ukrajinskog ministarstva finansija Sergeja Marčenka.
Sputnik
On je obavestio agenciju da su pregovori u ovoj fazi propali, ali će Kijev nastaviti da radi na postizanju sporazuma do avgusta, kada ističe period suspenzije. Kako je istakao, reč je o ukrajinskom dugu od 20 milijardi dolara.
„Pravovremeno restrukturiranje duga je najvažniji deo podrške (za ukrajinsku ekonomiju)“, citira agencija ministra.
Početkom juna Marčenko je u parlamentu rekao da Ministarstvo finansija Ukrajine nastavlja pregovore sa vlasnicima evroobveznica o restrukturiranju duga, nadajući se delimičnom otpisu duga.
Kijev nije uspeo da se dogovori sa vlasnicima 20 odsto obveznica o restrukturiranju duga u vrednosti od 20 milijardi dolara, naglašava agencija.
U međuvremenu, u maju je Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore, izvestio da grupa stranih investicionih kompanija, koja poseduje petinu ukrajinskih evroobveznica u vrednosti od 20 milijardi dolara, planira da natera Kijev da plati kamatu na dug već sledeće godine u zamenu za otpis značajnog dela neizmirenog duga. Ako se dogovor ne zaključi, Ukrajina bi mogla da bankrotira, smatraju analitičari Volstrit džurnala.
Pogledajte i:
Komentar