EURO 2024

Jedini koji ne sme da pogreši je pogrešio /foto, video/

Mesecima unazad Srbija je pratila medicinske izveštaje o zdravstvenom stanju Nemanje Gudelja, jedinog pravog defanzivnog veziste u ekipi Srbije, sa radošću je dočekana vest o tome da je oporavljen i spreman za Evropsko prvenstvo, ali je on sve bacio u vodu posle 12 minuta utakmice sa Engleskom.
Sputnik
Selektor Dragan Stojković je Gudelju namenio veoma zahtevnu ulogu, da motri na Džuda Belingema, ofanzivnog vezistu Engleske, „desetku“ sposobnu da odigra i napred i nazad, na više pozicija i da uvek bude opasan.
Pomerao se Belingem na startu utakmice, kretao se levo, desno, a u 12. minutu je pokrenuo akciju koju je i krunisao golom.
I sve zahvaljujući momentima nepažnje Gudelja.
1 / 5
England's Jude Bellingham, left, celebrates after scoring the opening goal during a Group C match between Serbia and England at the Euro 2024 soccer tournament in Gelsenkirchen, Germany, Sunday, June 16, 2024. (AP Photo/Frank Augstein)
2 / 5
England's Jude Bellingham is fouled by Serbia's Nemanja Gudelj during a Group C match between Serbia and England at the Euro 2024 soccer tournament in Gelsenkirchen, Germany, Sunday, June 16, 2024. (AP Photo/Andreea Alexandru)
3 / 5
England's Jude Bellingham, left, scores scores the opening goal during a Group C match between Serbia and England at the Euro 2024 soccer tournament in Gelsenkirchen, Germany, Sunday, June 16, 2024. (AP Photo/Frank Augstein)
4 / 5
England's Jude Bellingham is fouled by Serbia's Nemanja Gudelj during a Group C match between Serbia and England at the Euro 2024 soccer tournament in Gelsenkirchen, Germany, Sunday, June 16, 2024. (AP Photo/Andreea Alexandru)
5 / 5
England's Jude Bellingham, right, scores the opening goal during a Group C match between Serbia and England at the Euro 2024 soccer tournament in Gelsenkirchen, Germany, Sunday, June 16, 2024. (AP Photo/Martin Meissner)
Vratio se Belingem na ivicu centralnog kruga, pokrenuo akciju, Gudelj ga je imao u vidu, ali sve dok igrač Real Madrida nije loptu odložio desnom beku Kajlu Vokeru.
Odmah je krenuo ka kaznenom prostoru, Gudelj se okrenuo ka lopti, izgubio iz vida svog direktnog konkurenta koji se stuštio pravo u peterac i spremno dočekao volšeban centaršut Sake kome je kumovao i kontakt Pavlovića.
Ni kriv ni dužan uz Belingema je ostao Živković koji ni snagom ni visinom nije mogao da mu parira, a golman Rajković je mogao samo da izvadi loptu iz mreže.
Uz sve, Belingem je za prvo poluvreme imao više kontakata s loptom nego ijedan igrač na terenu, što dovoljno govori o tome koliko je defanzivni vezista Srbije imao problema, a usput je dobio i žuti karton.
Trenutak, zaista trenutak nepažnje, ali nešto što se ne sme, apsolutno ne sme dešavati, naročito od toliko iskusnog i toliko važnog igrača kakav je Gudelj čija pozicija i zadatak zahtevaju vrhunsku disciplinu.
Nje nije bilo – otuda i kazna koja je režirala dalju sudbinu Srbije u premijernoj utakmici Evropskog prvenstva.
EURO 2024
Poraz Srbije na premijeri Evropskog prvenstva od Engleske
Komentar