Specijalna operacija u Ukrajini

Kijev: Na narednu konferenciju o Ukrajini biće pozvana i Moskva

Sledeća međunarodna konferencija o Ukrajini trebalo bi da dovede do okončanja sukoba, Rusija će biti pozvana na samit, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.
Sputnik
„Ideja je da sledeći samit predstavlja kraj rata i, naravno, potrebna nam je druga strana za pregovaračkim stolom“, objasnio je on, priznavši da će, pre ili kasnije, biti neophodno da se razgovara sa Rusijom.
„Naravno, mi odlično znamo da će doći trenutak kada će biti potrebno razgovarati sa Rusijom“, naglasio je Kuleba.
Istovremeno je primetio da se stavovi Zapada i globalnog Juga razlikuju.
„Juče su se čuli glasovi globalnog Juga o teškim kompromisima koje (Ukrajina) treba da napravi. To nije jezik koji čujemo od zapadnih partnera“, rekao je šef ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.
Ranije u nedelju, šef odeljenja za komunikacije švajcarskog ministarstva spoljnih poslova Nikola Bido rekao je Sputnjiku da bi sledeća međunarodna konferencija o Ukrajini mogla da se održi pre predsedničkih izbora u SAD, koji su zakazani za 5. novembar.
U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džo Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu. Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.
Specijalna operacija u Ukrajini
U Švajcarskoj usvojena deklaracija o Ukrajini: 13 zemalja odbilo da potpiše
Komentar