EURO 2024

Hrvatska je pala zbog prepisivanja

Hrvatska fudbalska reprezentacija je doživela pravi debakl za 45 minuta igre protiv Španije, a jedan od uzroka takvog ishoda krije se u pokušaju selektora Zlatka Dalića da prepiše od Pepa Gvardiole način korišćenja Joška Gvardiola.
Sputnik
Jedan od najskupljih defanzivaca sveta, momak za čiji je transfer plaćeno stotinu miliona evra, do slave je stigao kao centralni bek, ali ga je Gvardiola u Mančester sitiju smestio uz levi bok.
Imao je i razlog zašto, način igre Građana je takav da dozvoljava korekcije pozicija i uloga, mogućnost i da svi igraju sve, ali je to opcija, verovatno, samo u tom okruženju.
U želji da svom najboljem odbrambenom igraču dozvoli ulogu na kakvu je navikao u klubu, hrvatski selektor Dalić je načinio, ispostaviće se, kardinalnu grešku.
Ne samo da je u srce odbrane smestio igrače nižeg kvaliteta, već je Gvardiola stavio na strašne muke, verujući da će on moći i da pokrije brzonogog mladog Jamina Lamala, ali i da napadne iskusnog desnog beka Danija Karvahala.
Tri primljena gola za poluvreme pokazuju da to nije bila dobra odluka.
Gvardiol je, umesto u centralnom delu odbrane, dejstvovao po levoj strani, i često izlazio unapred i tako pravio brisan prostor iza sebe koji su Španci koristili.
Mnogi navijači su se javili na društvenim mrežama i istakli da je Hrvatskoj pod hitno potrebno da se Joško vrati na poziciju štopera, a da Sosa bude na levom boku.
Čak je i prema oceni specijalizovanih portala Gvardiol ocenjen kao jedan od najslabijih igrača na utakmici.
Vrlo je moguće da će Dalić uvideti grešku i vratiti Gvardiola na mesto štopera već od naredne utakmice.
EURO 2024
Nemačka je dozvolila sramotu – na stadionu uniforma OVK, na ulici zastava tzv. velike Albanije
Komentar