SRBIJA

Povratak na mesto zločina: Kako je Toni Bler u Prištini „proslavio“ godišnjicu NATO agresije na SRJ

Nekadašnji premijer Velike Britanije Toni Bler vratio se na mesto zločina - „proslavio“ je 25 godina od završetka NATO agresije na SRJ posetom Prištini i porukom da je NATO intervencija pre 25 godina bila „ispravna stvar“.
Sputnik
"To što sam ovde budi duboke emocije. Čestitam narodu Kosova na hrabrosti i nepokolebljivoj rešenosti da to iskoristi za oslobođenje zemlje. Tada sam bio ubeđen da je to ispravna stvar, a danas sa uverenjem stojim uz narod Kosova", rekao je Bler na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani u ponedeljak, prenosi portal Reporteri.
Bler je dodao da „očekuje da će Kosovo u budućnosti postati deo Evropske unije“.
"Ovde se dešava mnogo pozitivnih stvari koje su dobre za ceo svet. Jedva čekam dan kada će Kosovo zauzeti svoje mesto u evropskoj porodici. Uskoro ću se obratiti poslanicima Skupštine, ali još jednom želim da izrazim solidarnost sa narodom Kosova", rekao je Bler.
Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani zahvalila je bivšem premijeru Ujedinjenog Kraljevstva.
"Demokratski svet će jednom pamtiti rečenicu 'ovo je prava stvar', 25 godina kasnije i svaki dan od tog dana, zahvaljujemo vam što ste uprkos izazovima vodili kompas istorije. Devedesetih godina vaša premijerska uloga je bila odlučujuća, pa kao što ste bili heroj naroda, demokratije, danas ste i heroj mira za pravu odluku tog vremena. Spasili ste nas od istrebljenja. Rekli ste da je intervencija na Kosovu bila borba između dobra i zla. Vaše nasleđe na Kosovu je nasleđe nade, slobode i partnerstva", rekla je Osmani.
Nekadašnji premijer Velike Britanije Toni Bler u Prištini

Bler srećan što je u Prištini

Bler se posle sastanka i konferencije sa Osmani sastao i sa predsednikom prištinskog parlamenta Gljaukom Konjufcom, a nakon toga se obratio i poslanicima i poručio da se „Kosovo i dalje suočava sa izazovima“.
"Veoma sam srećan što sam ovde, počastvovan sam. Ne mogu vam dovoljno zahvaliti. Pre 25 godina postignut je sporazum o spasavanju teritorije Kosova. Učinili smo sve da narod Kosova ponovo živi, da ponovo diše. Sećamo se njihovih žrtava i zahvaljujemo svima koji su nam pomogli“, rekao je Bler.
Kako je rekao, pomogli su Prištini uz pomoć američkog predsednika Bila Klintona i mnogih drugih zemalja.
"Niko od nas ne bi mogao da pomogne bez vaše moći, narode Kosova. Kosovo je nezavisna i moćna država koja će u budućnosti postati deo Evropske unije. Mladi ljudi Kosova su srećni što žive ovde. Akcija je uvek bolja od nedela. Nerad je takođe radnja, ali ona koja nosi posledice. Vidimo sukobe u Ukrajini i Gazi. Moramo da nađemo rešenje, moramo da ih podržimo. Moramo delovati jer postoje posledice ako ne reagujemo“, rekao je Bler.
Poručio je da „Kosovo još uvek ne priznaju mnoge države“, te da se mora raditi u pravcu novih priznanja.
„Znam da se Kosovo i dalje suočava sa izazovima. Mnogo je zemalja koje još ne priznaju Kosovo i moramo raditi na tome. Moramo mladim ljudima na Kosovu dati više za budućnost. Svet se menja veoma brzo. Zamislimo malo ovu budućnost... Kosovo u okviru Evropske unije... Zamislite talentovane mlade ljude Kosova kao deo EU, koliko će oni doprineti. Ovo nije san, to je ono što pokušavamo da postignemo već 25 godina”, dodao je Bler.
Bler se sastao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Bivšem britanskom premijeru uručeni “Ključevi grada Prištine”

Gradonačelnik Prištine Perparim Rama razgovarao je sa bivšim britanskim premijerom i u znak zahvalnosti za sve što je učinio uručio mu je “ključeve Grada”.
Pogledajte i:
Komentar