RUSIJA

Nestrateške nuklearne vežbe Rusije – adekvatan odgovor na podršku Zapada Ukrajini

Izvodeći nestrateške nuklearne vežbe sa Belorusijom, Rusija reaguje na mnogobrojne aktivnosti Zapada i pružanje podrške Ukrajini, izjavio je ruski sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu.
Sputnik
„Naše vežbe su adekvatna reakcija na podršku koju Zapad pruža kijevskom terorističkom režimu, na aktivno učešće vojnika NATO-a u borbenim dejstvima u Ukrajini i faktičku dozvolu Kijevu da izvodi raketne napade na ruske civilne objekte, kao i na jačanje vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica“, poručio je Šojgu.
On je za „Rusku gazetu“ takođe rekao da svetska zajednica uzdržano reaguje na vežbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga na teritoriji Savezne države Rusije i Belorusije.
„Primećujemo u celini uzdržanu reakciju svetske zajednice na vežbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga na teritoriji Savezne države. Sve većem broju zemalja postaje jasno da je do degradacije situacije u oblasti međunarodne bezbednosti dovelo upravo neodgovorno ponašanje SAD i njihove aktivnosti usmerene na potkopavanje režima za kontrolu naoružanja “, objasnio je sekretar Saveta bezbednosti.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je u zemlji počela druga faza vežbi nestrateških nuklearnih snaga.
Prethodno, u okviru prve etape vežbe, pripadnici raketnih jedinica Južnog vojnog okruga realizovali su zadatke dopremanja specijalne municije za operativno-taktički raketni sistem „Iskander“, punjenje lansera i prikriveni odlazak na naznačene pozicije radi priprema za lansiranje projektila.
Pogledajte i:
Komentar