Rođena je u Zadru, tokom rata je došla u Srbiju, studirala ekonomiju u Beogradu, a od pre 12 godina živi u Australiji. Radi zahtevne poslove za jednu banku, a najviše voli da kuva.
Prvo je u svojoj kuhinji spojila dalmatinske i srbijanske specijalitete, leti puno ribe i svežeg povrća, a zimi forsira, kako kaže, težu kuhinju iz Srbije. Sa obe je očarala žiri i gledaoce najpoznatije emisije o kuvanju na svetu, australijskog „Master šefa“.
Odnedavno ovaj šou mogu da ga prate i gledaoci u Srbiji. Snežana kaže da o tome koliko je popularan u Australiji, najbolje svedoči broj ljudi koji se prijavi i sudije, najeminentniji kuvari sveta.
„Džejmi Oliver nam je bio sudija prve tri nedelje takmičenja, a takve su i trenutne sudije. Jedan od njih je šef Mišlenovih zvezda iz Francuske. Dobio je četiri zvezde tokom karijere. To je baš, baš dobar šou, svuda u svetu najpoznatiji“, objašnjava nam Snežana u kakvom se društvu našla.
Punjene paprike koje želi ceo svet
Ona nikada nije ni nameravala da se prijavi. Nije planirala ni da da bude kuvarica, završila je ekonomiju, radi za banku zahtevan posao, ali voli da kuva, za prijatelje i porodicu. Sada za supruga Aleksandra, sedmogodišnjeg Lazara i osmogodišnju Lenku.
„Aleksandar me je prijavio. Ne gledam ni jedan drugi šou, samo to. Svaki put je govorio, ajde, ajde, a onda me je prijavio. Ovde u Australiji se prijavilo 42 hiljade ljudi. Pozvali su, išla sam na audicije i prošla. Prvo jelo je bilo sa prostora gde sam rođena, brudet, riblji specijalitet u sosu. Napravila sam hleb i kajmak. Oduševili su se. Ali ono što je sve ostavilo bez daha bile su punjene paprike. Napravila sam posebne, nisam stavljala pirinač, samo svežu junetinu, dodala sam malo suve slaninice“.
Snežana dodaje da je svoje prvo kuvano jelo spremila kada je imala sedam godina. Stalno se motala po kuhinji sa mamom i bakom.
„Moji su bili na poslu, ujak je došao, ja sam skuvala nešto kao gulaš, slatki kupus sa junetinom. On nije mogao da veruje, dan danas to svuda prepričava, kako je jeo kod mene, kad sam imala sedam godina“.
Snežana Ćalić odlučila je da karijeru okrene naopačke, od sada će samo da kuva
© Foto : Sputnjiku ustupila Snežana Ćalić
Hleb koji osvaja
Njenom kuhinjom najviše je bio oduševljen najpoznatiji kuvar današnjice Džejmi Oliver. Oduševila ga je najjednostavnijim, napravila je savršen hleb i puter, tri vrste putera.
„Nije očekivao tako jednostavno jelo, a da bude tako napravljeno. Prvi puter sam napravila sa ukusima ih Hrvatske, dosta peršuna, belog luka, sveže, za drugi puter napravila sam ajvar iz Srbije, stavila i pršutu unutra, a treći je podsećao na Bosnu, bio je kao baklava puter“.
Ne može i ne želi da kopira
Ova četrdesetdvogodišnja kuvarica kaže da iako australijski „Master šef“ postoji godinama, nikada u njemu nije bio niko sa našeg podneblja. Ona je prava osoba sa Balkana u tom serijalu, zato je i htela da predstavi našu kuhinju koja na tom dalekom kontinentu uopšte nije zastupljena.
Snežana je ispala iz ovog komplikovanog takmičenja kada je svetski poznata kuvarica donela svoj desert, veliku tortu. Morali su da je kopiraju. Nije uspela. Snežana ne kopira, ona pravi originalna i modifikovana jela iz svog starog kraja.
Gotovo svake godine dolazi u Srbiju, putuje sa porodicom po Evropi, ovo leto će preskočiti, sada je zvezda, mora da kuva i priča o kuvanju po Australiji.
Lenka i Lazar jedu zdravu hranu koju mama Snežana vešto "maskira"
© Foto : Sputnjiku ustupila Snežana Ćalić
Misija predstavljanja srpske kuhinje
Ali ima plan za sledeću godinu, želi da napravi emisiju idući kroz Srbiju, da pokaže pokaže kako se jela spremaju na tradicionalni način. Ali i naše gostoprimstvo, koje u Australiji, kaže, ne postoji.
„Volela bih da napravim i knjigu priču o našoj zemlji, tradiciji, običajima, koja je i naš jelovnik. Već pišem. Dobila sam dosta poziva iz raznih emisija. Čak i „Master šef“ je i dalje u kontaktu sa mnom, oni me guraju, šalju na razna mesta. Već idem u neke restorane. Fino sam se pokazala, čim žele da ostanemo u kontaktu. Verujem da se ne vraćam u svoj brzi život banke i finansija“.
Pitali smo Snežanu i šta je za ručak kod trenutno najpoznatije kuvarice sa Balkana:
„Pravila sam nešto zdravo, pastu sa brokolijem i tunjevinom. Napravila sam domaći pesto sa bosiljkom. To je super kada pravite za decu, možete da stavite bilo šta zeleno unutra, oni ne znaju šta jedu, jer i dalje ima ukus kao pesto“, kaže i dodaje da bi volela da stupi u kontakt i sa srpskim restoranima.
Pogledajte i: