RUSIJA

Kremlj: Trenutna situacija ne može da se poredi sa Kubanskom krizom – tada je sistem bio stabilan

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da trenutnu situaciju u svetu nije moguće uporediti sa Kubanskom raketnom krizom u odnosima između SAD i SSSR tokom 60-ih godina prošlog veka budući da je tadašnji bipolarni sistem bio stabilan, dok sada sve puca po šavovima.
Sputnik
Kako je rekao, zapadne države provociraju Rusiju na nuklearnu eskalaciju konstantno podižući ulog i eskalirajući retoriku u ovoj oblasti, dok rusko rukovodstvo uzima u obzir ovaj faktor prilikom donošenja odluka, kazao je Peskov u intervjuu za list RBK na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Peskov je naveo i da SAD, uprkos činjenici da su gigantska ekonomska sila i najveća vojna država, gube poziciju svetskog lidera. Međutim, u celom tom procesu, kako je naveo, u Vašingtonu smatraju da je sada trenutak da unište Rusiju, dok je Ukrajina u celom tom procesu samo jedan mali instrument kako bi se to postiglo.

Amerika više ne kontroliše svet

Amerika više nije u stanju da kontroliše ceo svet i da bude hegemon, centri ekonomskog razvoja su sa Zapada prešli na Jugo-istok, kazao je Peskov i obrazložio to činjenicom da na tom delu planete živi daleko više ljudi.
„Gde je više ljudi, tržište je veće, samim tim je i tempo ekonomskog rasta brži. Indija, Kina, to su zemlje gde je najveći rast“, naglasio je Peskov.
Takođe je rekao i da je većina država u svetu protiv dominacije Zapada, bilo da je reč o politici ili ekonomiji. To su pre svega zemlje globalnog Juga koje, prema rečima Peskova, teže ka multipolarnom svetu i protiv su neokolonijalizma i političkih pritisaka.
Osvrnuo se i na pitanje BRIKS-a rekavši da interes zemalja ka članstvu u toj organizaciji je daleko veće nego što ta BRIKS trenutno može da primi. Upravo iz tog razloga se sada stvara format „zemlja-partner BRIKS-a“ koji će biti testiran za zainteresovanim zemljama za vreme dok Rusija bude predsedavala tom organizacijom.

Samit o Ukrajini u Švajcarskoj – povod za histeriju Zelenskog

Samit o Ukrajini koji će biti održan u Švajcarskoj neće doneti ništa sem što će izazvati histeriju kod predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kazao je Peskov.
Prema njegovim rečima, tamo će ljudi moći da čuju mnogo različitih, snažnih i emotivnih izjava, ali taj događaj neće dati nikakav rezultat.
„Ta platforma omogućiće Zelenskom da još malo prohisteriše na račun teške situacije u kojoj se našla Ukrajina. Njegova retorika u kojoj krivi brojne zemlje zbog malih količina naoružanja koje one isporučuju Kijevu je svakim danom sve glasnija u odnosu na to koliko se situacija na frontu pogoršava“, naveo je Peskov.
Portparol Kremlja je takođe rekao i da Moskva ne isključuje mogućnost da će u Švajcarsku na konferenciju doputovati i predsednik SAD Džozef Bajden budući da su tamo mogući, kako je rekao, „brojna iznenađenja“.
Specijalna operacija u Ukrajini
Ključne poruke Putina iz Sankt Peterburga: Moguće izmene ruske nuklearne doktrine
Komentar