RUSIJA

Direktor „Rusija sevodnja“: BRIKS nudi zemljama da budu to što jesu, nikoga ni na šta ne primorava

BRIKS nudi zemljama da budu ono što jesu, niko ih ni na šta prisiljava i to je najbolja stvar u odnosima između država, rekao je generalni direktor medijske grupe „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov.
Sputnik
On je govorio na ekspertskom panelu „Uloga BRIKS u potrazi za novim svetskim poretkom“ u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Panel se održava u organizaciji „Rusija sevodnja“ i kineske novinske agencije Sinhua.
„BRIKS nudi zemljama sveta, što je i najprivlačnije, da jednostavno budu to što jesu. Niko nikoga ni na šta ne primorava. To je naša ideja – budite to što jeste, ne ustežite se, mi ćemo to prihvatiti. Družićemo se s vama i sarađivati sa vama takvima kakvi ste“, rekao je Kiseljov.
On je dodao da je u svetu u toku formiranje nove strukture, nove sistemske organizacije čovečanstva i da je BRIKS ključni element tog novog svetskog poretka.
"Čovečanstvo je sad na ivici smrti jer se menja svetski poredak i Zapad se tome aktivno suprotstavlja i to vojnim putem. I ta vojna konfrontacija se dešava na teritoriji Ukrajine, a to je nekda bio deo Rusije. Ali, kako vidimo tamo dolazi do nekontrolisane vojne eskalacije koja se ni nakoji način ne obuzdava. I svi govore da su sve crvene linij eiza nas. Rusija se ponaša uzdržano, ali je spremna za svaki scenario. Paraleno se u svetu formira nova struktura , nova sistemska organizacija čovečanstva i BRIKS je ključni element tog novog svetskog poretka", rekao je Kiseljov.
Podsetimo, Rusija je od 1. januara predsedavajuća BRIKS. Predsedavnje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazika, Indije, Kine i Južne Afrike u BRIKS su sada i Egipat, Indija, Iran, UAE u Saudijska Arabija.
Glavna deviza ruskog predsedavanja je jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbednosti.
Rusija će u okviru svog predsedavanja više od 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja.
Pogledajte i:
Komentar