Podkast

Organski otpad u biogasnim postrojenjima izvor energije | Energija Sputnjika

Svedoci smo u Srbiji samozapaljenja i požara na deponijama smeća i obećanjima nadležnih da se to neće više dešavati, da će deponije komunalnog otpada ubuduće biti organizovane, da će biti rešeno pitanje sortiranja otpada, reciklaža… Jedan od način zbrinjavanja svakako je razdvajanje raznih vrsta otpada i potom adekvatno zbrinjavanje svake od njih.
Sputnik
Ali, to je kod nas nažalost još nedovoljno zastupljeno pa se ne shvataju sve prednosti cirkularne ekonomije.
A jedan od ekološki i ekonomski najefikasnijih načina tretiranja organskog otpada je u postrojenjima za biogas, gde se otpad ne samo zbrinjava ekološki prihvatljivo, već dobija i ekonomsku vrednost kroz proizvodnju biogasa. Umesto da organski otpad završi na deponijama, gde bi njegovom razgradnjom bili oslobođeni metan i drugi gasovi sa efektom staklene bašte, on može da se koristi kao vredan resurs, čime se smanjuje količina otpada i neutrališe njegov negativni uticaj na okolinu.
Dakle, organski otpad može da doprinosi obezbeđivanju energije iz domaće proizvodnje pa time i energetske nezavisnosti. U kontekstu globalnih napora za smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva i borbu protiv klimatskih promena, biogas se ističe kao ključni igrač.
Lidija Zelić, direktorka Udruženja Biogas Srbija u današnjoj „Energiji Sputnjika“ navodi da se prema dostupnim podacima u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada, od čega je veliki deo organskog otpada, a da on uglavnom završava na deponijama. A zbog malog broja sanitarnih deponija, ova količina otpada predstavlja veliki pritisak na postojeće deponije koje, najčešće, ne mogu da zbrinu otpad na ekološki prihvatljiv način.
Proizvodnja biogasa je, inače, već osvojena i dokazana tehnologija. Njegovi potencijali za dobijanje električne i toplotne energije su veliki, a sve više s ističe i mogućnost proizvodnje biometana. Jednom rečju, u biogasnim postrojenjima se moto cirkularne ekonomije „otpad kao resurs“ već dokazuje u praksi.
Organski otpad proizvodi se i na farmama, u fabrikama za preradu voća, povrća, klanicama… uopšte pri proizvodnji hrane. A transformacijom organskog otpada u obnovljivu energiju uz nusprodukt – biođubriva u praksi se vidi da je proces u biogasnim postrojenjima potpuno zaokružen. Jer, jedini ostatak iz procesa je postdigestat, koji ima značajnu primenu u poljoprivredi.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Komentar