RUSIJA

Rusija uputila nove zahteve Zapadu zbog eksplozija na gasovodima „Severni tok“

Generalno tužilaštvo Rusije uputilo je Vašingtonu i Berlinu nove zahteve zbog terorističkih napada na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, saopštio je portparol nadzornog organa Andrej Ivanov.
Sputnik
„Generalno tužilaštvo Rusije uputilo je nadležnim organima SAD, Nemačke, Francuske i Kipra dodatne zahteve u vezi sa terorističkim napadima i krivičnim delima povezanim sa njima, koji su počinjeni na teritoriji Rusije protiv interesa zemlje i njenih građana, između ostalog i u vezi akta međunarodnog terorizma – eksplozija na gasovodima 'Severni tok 1' i 'Severni to 2'“, naveo je Ivanov.
Po njegovim rečima, uprkos činjenicama u SAD, Francuskoj i na Kipru nisu istražili okolnosti povezane sa finansiranjem i pružanjem druge pomoći prilikom izvođenja terorističkih napada. U Nemačkoj izbegavaju da ispune obaveze po pitanju saradnje sa Rusijom.
Istovremeno, te četiri zemlje su potpisnice Međunarodne konvencije o borbi protiv terorizma i finansiranja terorizma.
„S tim u vezi, oni su dužni da preduzmu mere za istragu terorizma i njegovog finansiranja, kao i da pruže maksimalnu pomoć u istrazi takvih protivpravnih radnji, uključujući pomoć u prikupljanju dokaza koji su neophodni za postupak“, objasnio je Ivanov.
Kako se ističe, Rusija u novim zahtevima poziva te zemlje da počnu da ispunjavaju međunarodne obaveze u borbi protiv terorizma, da organizuju istrage protivpravnih radnji i pozovu krivce na odgovornost.
RUSIJA
Džefri Saks: SAD stoje iza dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok“
Pogledajte još:
Komentar