RUSIJA

Moskva: NATO će morati da odgovara za napade Ukrajine zapadnim oružjem na teritoriju Rusije

Diskusije o planovima NATO da dozvoli Ukrajini da gađa teritoriju Rusije su lažne, u njima ne treba učestvovati. Moskva odlično shvata ulogu Alijanse u izvođenju tih udara i ona će za to morati da odgovara, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik
Podsetimo, generalni sekretar Jens Stoltenberg je ranije izjavio da Ukrajina ima pravo da, između ostalog, gađa vojne ciljeve na teritoriji Rusije. On je rekao i da su neki saveznici ukinuli takva ograničenja i da on smatra da je došlo vreme i da se druga ograničenja ukinu.
„Već duže vreme u zapadnom informativnom prostoru vodi se rasprava o tome da li NATO dozvoljava ili ne nekom režimu da primenjuje to oružje na tzv. ‘staroj teritoriji’ Rusije. Igraju se rečima, dižu tenziju po pitanju emocija.To je lažna diskusija. U tome se jednostavno ne sme učestvovati“, napisala je ona na Telegramu.
Zaharova je konstatovala da Kijev nije u stanju da samostalno koristi rakete „atakams“, „storm šedou“ i SCALP.
To je moguće samo uz pomoć svemirskog izviđanja. Letački zadatak takve municije određuje se u samim zemljama NATO, dodala je ona, naglašavajući da u svakom slučaju maksimalno učešće ukrajinskih vojnika svodi se na to da pokažu cilj na karti.
„A dalje je već stvar NATO. Pa i te ciljeve oni određuju sami. U Vašingtonu, Londonu, Parizu treba da shvate da u Rusiji odlično shvataju ulogu NATO u izvođenju tih udara. I džaba na zapadu izbacuju te leksičke balone – nikave dozvole Ukrajini im za to nisu potrebne. To je delo ruku NATO. I moraće da odgovaraju za to“, zaključila je Zaharova.
Pogledajte i:
Komentar