Specijalna operacija u Ukrajini

Američki mediji: Bajden razmatra dve nove teške kontramere za borbu protiv uspeha Rusije u Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden razmatra dve nove teške kontramere za borbu protiv uspeha Rusije u Ukrajini, piše kolumnista „Vašington posta“ Dejvid Ignejšes.
Sputnik
Prema njegovim rečima, Bajden razmatra mogućnost uvođenja sankcija Kini zbog navodne isporuke ključnih kineskih tehnologija Moskvi, kao i ukidanja ograničenja na upotrebu američkog oružja kratkog dometa za ukrajinske napade na teritoriju Rusije.
„Različito oružje za koje su se Sjedinjene Američke Države nadale da će pomoći Ukrajini, kao što su tenkovi 'M1 abrams', višestruki raketni sistemi 'himars' i borbeni avioni F-16, pokazali su se ranjivi na ruske Dronove, sisteme za elektronsko ometanje i sisteme protivvazdušne odbrane“, navodi se u članku.
Prema pisanju medija, američki zvaničnici strahuju da Rusija gomila snage i tehniku neposredno preko granice unutar Rusije za napad na Harkov i druge gradove na istoku Ukrajine.
Kolumnista smatra da bi američko oružje moglo da promeni situaciju, ali Vašington još ne dozvoljava Kijevu da udari po teritoriji koju SAD priznaju kao rusku.
Situacija bi mogla da se promeni budući da druge zemlje NATO-a vrše pritisak na Bajdena da olabavi kontrolu, navodi se u članku.
„Moguće je da se bližimo još jednoj prekretnici u Ukrajini. Dok Kina sve više naginje ka partnerstvu sa dominantnom Rusijom, Bajden razmišlja da li da produbi svoj savez sa Kijevom. To bi donelo nove rizike, ali bi imalo smisla ako on može da podrži poljuljanu Ukrajinu i uspostavi ravnotežu za pregovaračkim stolom, gde bi ovaj rat na kraju trebalo da se završi“, piše „Vašington post“.
Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da predstavnici zemalja NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju kada govore o predlozima Zapada da se Kijevu dozvole napadi na teritoriju Rusije.
Pogledajte i:
Komentar