MULTIMEDIJA

Fascinantne fotografije Mlečnog puta: Scene koje oduzimaju dah

Galaksija Mlečni put predstavlja tvorevinu u obliku diska razmera 100.000 svetlosnih godina, koja sadrži više od 200 milijardi zvezda, uključujući našu Zemlju i Sunce. Predstavljamo vam najlepše fotografije Mlečnog puta slikane širom sveta koje je objavio portal za putovanja i fotografije Capture Atlas.
Sputnik
1 / 12

Na fotografiji „Jezero munje“ Toma Rea, Mlečni put se pomalja u zimskoj noći iznad najviše planine Novog Zelanda, Aoraki, Nacionalni park Maunt Kuk.

2 / 12

„Dolina duge”, fotografija Bejlija Farlija zabeležena je u Australiji.

3 / 12

Fotografija Mlečnog puta nazvana „Pustinjski buket“, Marcina Zajaca, zabeležena je u Juti, u parku koji se nalazi u udaljenom delu visoravni Kolorada.

4 / 12

“Mother Juniper” je fotografija Mlečnog puta koji je u Omanu slikao Bendžamin Barakat.

5 / 12

Džulijen Luten se uputio u podnožje srednjovekovnog zamka u Francuskoj kako bi uhvatio „zimski“ luk Mlečnog puta.

6 / 12

„Drvo rascvetanih flaša“ fotografija je Rosice Dimitrove koja je zabeležena na ostrvu Sokotra u Jemenu.

7 / 12

„Plava laguna pod zvezdama“ Jurija Beleckog slikana je u pustinji Atakama, u Čileu. Kako je sam autor rekao, u tom trenutku galaksija je već sijala visoko na nebu, sa zodijačkom svetlošću koja ju je lepo dopunjavala na desnoj strani.

8 / 12

“The Tajinaste” Maksimilijana Hofinga zabeležena je na Tenerifima u Španiji, a primarni cilj fotografa bio je da otkrije skrivenu lepotu noćnog neba iza zvezda.

9 / 12

„Jasna dobrodošlica“, fotografija Frančeska Dal’Olmoa, bila je, kako je rekao, prva koju je zabeležio u Laguni de los Tres u Patagoniji.

10 / 12

“Lupine Dreams” Brenda Rajdera slikana je u Istočnoj Sijeri, u Kaliforniji. Želja autora fotografije bila je da zabeleži more ljubičastih cvetova uokvirenih snegom prekrivenom Sijerom i Mlečnim putem koji se uzdiže iznad.

11 / 12

Fotografija Džona Rutera „Vreme snova Mungo“ slikana je u Nacionalnom parku Mungo u Australiji. Ovaj pejzaž sličan Marsu je obala drevnog jezera Mungo, gde se nalaze najstariji ljudski ostaci van Afrike – značajno mesto za čitavo čovečanstvo.

12 / 12

„Sujeta života“ Mihaila Minkovova zabeležena je u pustinji Vadi Rum, poznatoj i kao Dolina meseca, u Jordanu. Koncept ovog kadra je da istakne oštar kontrast između prostranstva kosmosa i male prirode čovečanstva.

Komentar