RUSIJA

Putin i v.d. predsednika Irana Mohber: Zemlje posvećene nastavku jačanja saradnje

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa vršiocem dužnosti izvršne vlasti Irana Muhamedom Mohberom, saopštila je pres služba Kremlja.
Sputnik
„Predsednik Rusije je izrazio najdublje saučešće vrhovnom lideru Irana Aliju Hamneiju, Muhamedu Mohberu i celom iranskom narodu u vezi sa tragičnom smrću iranskog predsednika Ibrahima Raisija i niza drugih zvaničnika u padu aviona“, navodi se u saopštenju.
Putin je istakao da je dobro poznavao i cenio Ibrahima Raisija kao pouzdanog partnera koji je dao neprocenjiv lični doprinos razvoju prijateljskih odnosa Rusije i Irana, dodaje se u saopštenju.
Kako se dodaje, Mohber je „izrazio iskrenu zahvalnost na rečima saosećanja i podrške tokom ovog teškog vremena za zemlju“.
„Obe strane su naglasile međusobnu posvećenost daljem doslednom jačanju sveobuhvatne rusko-iranske saradnje za dobrobit naroda dve zemlje“, navodi se u saopštenju.
Iranska agencija Tasnim takođe je saopštila o telefonskom razgovoru Putina i Mohbera.
„Oduvek smo poštovali Vaš stav o međunarodnim pitanjima“, rekao je Mohber tokom razgovora i dodao da se nada da će se saradnja između Teherana i Moskve produbiti i ojačati.
Mohber je primetio da je saradnja ruskog lidera sa iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem značajno je promenila odnos snaga u svetu.
„Vaši napori i produktivna saradnja sa našim pokojnim predsednikom omogućili su da se promeni mnogo toga u ravnoteži snaga u svetu i stane na kraj jednostranom (svetskom poretku)“, istakao je Mohber.
Helikopter u kome se nalazio Raisi se 19. maja srušio u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. U helikopteru su se nalazili i ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahijan i niz drugih iranskih zvaničnika.
RUSIJA
Putin izjavio saučešće Iranu zbog pogibije Raisija
Komentar