RUSIJA

Po nalogu Putina: Rusija šalje spasilački tim u potragu za helikopterom Raisija

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je da se pošalje grupa spasilaca koja će pružiti pomoć u potrazi za helikopterom predsednika Irana Ibrahima Raisija, saopštila je pres-služba Ministarstva za vanredne situacije Rusije. Kremlj precizira da će u Iran biti upućena i helikopterska grupa.
Sputnik

„Nakon obraćanja iranske strane, predsednik Rusije je naložio ministru za vanredne situacije Aleksandru Kurenkovu da pošalje grupu ruskih spasilaca kako bi pružili pomoć u akciji potrage i spasavanja helikoptera u kojem se nalazio predsednik Raisi“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, grupu čini 47 stručnjaka, a biće poslata i terenska vozila, kao i helikopter VO-105 za potragu iz vazduha.
Specijalna tehnika i stručnjaci Ministarstva za vanredne situacije iz odreda „Centrospas“ i Centra „Lider“ trenutno se nalaze na ruskom aerodromu „Žukovski“ i spremaju se za poletanje u iranski grad Tabriz.

Putin dao potrebne instrukcije

U međuvremenu se oglasio portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da Putin pažljivo prati sve informacije u vezi sa helikopterom predsednika Irana, a ruski lider je dao potrebne instrukcije Ministarstvu za vanredne situacije i Ministarstvu odbrane. Po rečima Peskova, pripremljene su helikopterske grupe i tim od 60 spasilaca za akciju potrage i spasavanja.
„I helikopteri i spasioci spremni su da izvrše najteže zadatke na velikim visinama. Čim vremenski uslovi, odnosno magla, omoguće nastavak spasilačke akcije, naši stručnjaci će se pridružiti“, rekao je Peskov.

Agencija IRNA javlja da je Putin održao sastanak sa ministrima i ambasadorom Irana u Rusiji Kazemom Džalalijem:

Sastanak je počeo u 22.00 časova. Pored ruskog predsednika, sastanku su prisustvovali ministar odbrane Andrej Belousov, sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu, načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov, ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov, kao i specijalni pomoćnik predsednika Igor Levitin.
Putin je rekao da je duboko ožalošćen zbog nesreće sa helikopterom iranskog predsednika i da će ruska strana učiniti sve što je potrebno da pomogne.
Putin je poručio da se prenese poruka duhovnom lideru Irana da će Moskva pomoći Teheranu u nesreći sa helikopterom Raisija, rekao je iranski ambasador u Moskvi.
Prethodno je savetnik ruskog lidera Igor Levitin u razgovoru sa potpredsednikom Irana Muhamedom Mohberom rekao da predsednik Rusije pažljivo prati vesti o situaciji sa helikopterom, te da je Moskva spremna da pruži svaku pomoć u potrazi za letelicom.
Mohber je, sa svoje strane, zahvalio Rusiji na spremnost da pomogne i izrazio je nadu da će uskoro primiti dobre vesti o helikopteru.
Ranije je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da je Rusija spremna da pruži pomoć u potrazi za helikopterom u kojem se nalazio predsednik Irana i istrazi uzroka incidenta.
RUSIJA
„Pažljivo pratimo“: Rusija nudi pomoć Iranu i u istrazi uzroka incidenta
Komentar