EKONOMIJA

Novi trgovinski rat: Bajden drastično povećao carine na kineske proizvode, Kina oštro reagovala

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je odluku o naglom povećanju carina na niz kineskih proizvoda, uključujući električna vozila, kompjuterske čipove i medicinske proizvode.
Sputnik
Tarife će se postepeno uvoditi u naredne tri godine, a one koje stupaju na snagu 2024. pokrivaju električna vozila, solarne ćelije, špriceve, igle, čelik i aluminijum
Bajden će zadržati tarife koje je već uveo bivši američki predsednik Donald Tramp, dok će povećati druge, saopštila je Bela kuća navodeći neprihvatljive rizike za ekonomsku bezbednost SAD koje predstavlja, kako se navodi, nepoštene kineske prakse kojima se globalna tržišta preplavljuju jeftinom robom.
Tarife će se postepeno uvoditi u naredne tri godine, a one koje stupaju na snagu 2024. odnose se na električna vozila, solarne ćelije, špriceve, igle, čelik i aluminijum , poluprovodnike, baterije, ključne minerale, solarne ćelije i dizalice.
Nove mere, kako navodi Bela kuća, ima za cilj da podstakne Kinu da „eliminiše svoje nepoštene trgovinske prakse u vezi sa transferom tehnologije, intelektualnom svojinom i inovacijama“.
Zvaničnici administracije rekli su da su mere pažljivo ciljane i kombinovane s domaćim investicijama, planirane s bliskim saveznicima i da je malo verovatno da će pogoršati inflaciju.
U okviru povećanja tarifa, nameti na kineska električna vozila će biti povećana sa 25 odsto na 100 odsto, na litijum-jonske baterije i delove baterija za električna vozila sa 7,5 odsto na 25 odsto, a za fotonaponske ćelije koje se koriste za pravljenje solarnih panela sa 25 odsto do 50 odsto.
Tarife su povećane i za različitu drugu robu. Na primer, za medicinske špriceve i igle tarife će s nula odsto biti povećane na 50 odsto.
U 2025. i 2026. godini uslediće povećanje više tarifa na poluprovodnike, čija će se tarifna stopa udvostručiti na 50 odsto, kao i na litijum-jonske baterije koje se ne koriste u električnim vozilima, grafit i trajne magnete, kao i na gumene medicinske i hirurške rukavice.
Komentarišući novu Bajdenovu odluku, ministarstvo spoljnih poslova Kine je odgovorilo da se „protivi jednostranom povećanju carina kojeje u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.
Kina će preduzeti sve neophodne mere da zaštiti svoja legitimna prava i interese, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.
Pogledajte i:
Komentar