Specijalna operacija u Ukrajini

Bela kuća: Vašington će narednih dana objaviti informacije o novom paketu pomoći Kijevu

Sjedinjene Američke Države nameravaju da u narednim danima objave novi paket vojne pomoći Ukrajini, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan.
Sputnik

„Imamo još jedan paket pomoći na redu narednih dana, jer aktivno pokušavamo da ubrzamo tempo isporuke (vojne pomoći Ukrajini)“, rekao je Salivan tokom brifinga.

Istovremeno, on je naglasio da ne treba svake nedelje očekivati transfer novih tranši naoružanja Kijevu.
On je istakao da će Ukrajina ove nedelje dobiti samo deo oružja iz novog američkog paketa pomoći.
„U petak je (američki predsednik Džozef Bajden) potpisao još jedan paket, deo opreme koji će stići na bojno polje ove nedelje“, precizirao je Saliven.
Diplomata je dodao da će ostatak naoružanja stići kasnije, uzimajući u obzir mogućnost transporta.
Prema njegovim rečima, ukrajinske oružane snage uspele su da dobiju samo deo prvog paketa podrške od milijardu dolara, koji je američka administracija dodelila nakon što je Kongres odobrio dodatna sredstva za potrebe saveznika Vašingtona, uključujući skoro 61 milijardu dolara Ukrajini.
On je naglasio da će Ukrajina svake nedelje dobijati nove partije oružja iz Sjedinjenih Američkih Država.
„Videćete stabilan tok (vojne pomoći) iz nedelje u nedelju“, objasnio je on.
Kako je naveo, zbog višemesečnog odlaganja američkog Kongresa da izdvoji dodatna sredstva za potrebe Kijeva, „Ukrajina je upala u rupu“ iz koje Vašington pokušava da je izvuče što je pre moguće.
Istovremeno, predstavnik Bele kuće je primetio da nedeljne isporuke naoružanja Oružanim snagama Ukrajine ne znače nužno izdvajanje novih paketa vojne pomoći sa istom frekvencijom.
Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.
Pogledajte i:
Novi kanal Ljubinke Milinčić na Jutjubu
Komentar