SRBIJA

Ucenom do Evrope - i zabrana dinara deo taktike Albanaca

Odlukom o završetku prelaznog perioda i konačnom ukidanju dinara u južnoj srpskoj pokrajini, kao i kaznama za sve koji ovu uredbu ne budu poštovali, Priština ne pokušava samo da nastavi svoju politiku represije i sprovede tihi egzodus Srba sa Kosova i Metohije, već želi i da uceni međunarodnu zajednicu, kako bi bila primljena u različite institucije.
Sputnik
Ovako profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, dr Dušan Čelić tumači najnoviji razvoj situacije vezan za ukidanje srpske valute na Kosovu.
Prelazni period koji je tzv. centralna banka u Prištini odredila za početak primene odredbe kojom se na Metohiji i Kosovu zabranjuje dinar – istekao je. Počevši od 12. maja, protiv svih onih koji za gotovinske transakcije u južnoj srpskoj pokrajini budu koristili valute drukčije od evra, kako je rečeno, biće preduzete kaznene mere.
Čelić sve ovo posmatra u kontekstu kandidature takozvanog Kosova za članstvo u Savetu Evrope i navodi da je očigledna taktika Prištine da jednostranim potezima što više pogorša položaj Srba na Kosovu i Metohiji, kako bi na izvestan način ucenila međunarodnu zajednicu. Ideja im je, kaže on, da svojim potezima primoraju politički Zapad kako bi ih primio u Savet Evrope, ili neku drugu međunarodnu organizaciju.
Ovaj potez Prištine sa jedne strane vidim kao neku vrstu ucene, a sa druge strane kao kontinuitet u politici diskriminacije Srba. Ovo nije preporuka za prijem u Savet Evrope, ovo je samo dokaz da na Kosovu i Metohiji nema vladavine prava i da postoji sistematska diskriminacija prema Srbima od strane separatističkih vlasti u Prištini, rekao je Čelić za Sputnjik.
Zastave ispred zgrade Saveta Evrope u Strazburu

Položaj Srba

Profesor Čelić ističe da, nažalost, očekuje samo dalje pogoršanje položaja Srba, i to u dva pravca. Prvi pravac je taj što tamošnji Srbi neće moći da dobiju penzije i druga socijalna primanja, koja su njihova stečena prava. Ovo će im biti onemogućeno isticanjem prelaznog perioda i definitivnom zabranom prometa u dinarima, objašnjava naš sagovornik.
U drugom pravcu će se stanje Srba pogoršati u smislu da institucije koje još postoje na Kosovu i Metohiji, a čiji je osnivač Republika Srbija, definitivno neće moći da postoje, jer će, ističe Čelić, njihovi dinarski računi od strane Prištine biti blokirani ili ugašeni.
Ovo znači da će rad institucija poput zdravstva, školstva, socijalnih institucija, centara za socijalni rad... jednostavno biti onemogućen i da će svakodnevni život kosovskometohijskih Srba biti dovedeni u nemoguću situaciju, upozorava profesor.

Kurti pere ruke

Upitan o posledicama i tehničkom sprovođenju ovakve odluke, premijer privremenih separatističkih prištinskih institucija Aljbin Kurti odgovorio je da on ne odlučuje o takvim stvarima, već takozvana centralna banka u Prištini. Ta ista banka je navela da se sve druge valute osim evra mogu koristiti „kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja i za devizne aktivnosti“.
Čelić veruje da će se sada i Poštanska štedionica koja je jedina finansijska institucija koja na Metohiji i Kosovu još postoji, a čiji je osnivač Republika Srbija, ugasiti, odnosno da će joj biti zabranjeno da radi.
Komercijalne banke koje posluju u južnoj srpskoj pokrajini već su dobile instrukcije da otvore nove filijale na severu.
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti

Čemu služi briselski dijalog

Ukidanje dinara biće ponovo glavna tema dijaloga u Briselu, čija će se sedma runda održati sledeće nedelje. Jednostrana i protivpravna odluka Prištine da ukine dinar i dinarski promet opet će se razmatrati, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
On je istakao da su se, nažalost, svi dosadašnji sastanci pokazali beskorisnim, budući da zbog odsustva političke volje Prištine da se ovaj problem reši ne postoji realan pristup ovoj situaciji. Beograd je, kaže Petković, do sada izneo niz konkretnih predloga, koje je albanska strana odbila.
Videćemo kako će se odvijati dalje čitav ovaj proces. Ponavljam još jednom da verujem kako je ovo sve deo scenarija Kurtijeve vlade da uceni međunarodnu zajednicu u cilju prijema u Savet Evrope, zaključio je Dušan Čelić za Sputnjik.
Komentar