MULTIMEDIJA

Budistički festival sreće u Moskvi /foto/

U Moskvi je završen budistički festival sreće, gde se, između ostalog, moglo pokloniti česticama pepela Bude Šakjamunija, koje je ruskim budistima poklonio Dalaj Lama 2011. godine.
Sputnik
1 / 7

Ruski učenici lame Zopa Rinpoče, koji je umro prošle godine 13. aprila, okupili su se da odaju počast svom učitelju i pročitaju molitve za njegov brzi preporod.

2 / 7

Učesnici budističkog festivala šetali su oko ogromnog oltara izgrađenog u skladu sa željama lame Zope Rinpočea. Molili su se kod srebrne urne u kojoj se nalaze ostaci bude Šakjamunija, koju je predao duhovni vođa tibetanskog budizma, Dalaj Lama.

3 / 7

Učestvovali su u majstorskim radionicama, prepisivanju sutri i recitovanju budističkih mantri i molitava kako bi stekli zasluge.

4 / 7

Učestvovali su u procesu izgradnje mandale bude Medicina, koju su podigli monasi koji su na festival stigli sa brda Ladaka u severnoj Indiji.

5 / 7

Budistički festival sreće završen je ceremonijom blagoslova životinja za koje je Lama Zopa Rinpoče imao posebno saosećanje.

6 / 7

Lama Zopa Rinpoče je dva puta vodio ceremonije blagoslova životinja u Moskvi i jednom u budističkoj republici Kalmikiji. Ovoga puta životinje je blagosloviti vođa himalajskih monaha.

7 / 7

Godine 2012. budizam je praktikovalo 700.000 ljudi u Rusiji, ili 0,5 odsto ukupnog stanovništva. To je tradicionalna religija nekih turkijskih i mongolskih etničkih grupa u Rusiji (Kalmici, Burjati i Tuvinci).

Komentar