MULTIMEDIJA

Raskoš sakure: Procvetale japanske trešnje u Beogradu /foto/

Raskošni, nežno roze cvetovi japanske trešnje i ove godine su u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, nešto ranije nego inače, doneli duh Istoka i označili početak proleća.
Sputnik
1 / 10
Cvet japanske trešnje nosi naziv sakura i predstavlja nacionalni cvet u Japanu.
2 / 10
Još od drevnih vremena, u Japanu se veliča lepota sakure — rascvetale japanske trešnje. Njen cvet s nežnim laticama omiljeniji je od sveg drugog cveća i zauzima značajno mesto u istoriji i kulturi Japana.
3 / 10
Osim što predstavlja ukras u parkovima, cvetanje japanske trešnje ima i kulturnu i simboličku vrednost, jer je u Japanu to tradicionalni znak početka proleća i obnavljanja života nakon zime.
4 / 10
Prelepi prizori rascvetale trešnje izmame ljudi da izađu napolje i uživaju u nesvakidašnjim scenama, u hanami - japanskoj tradiciji posmatranja procvetalih pupoljaka.
5 / 10
Hanami je stari japanski običaj razgledanja prolećnog behara uz sake i laki obrok koji i danas svake godine praktikuju milioni ljudi.
6 / 10
Mada je trešnjin cvet jedan od simbola Japana u svetu, smatra se da su sadnice za stabla ukrasne trešnje prvobitno bile donete iz podnožja Himalaja.
7 / 10
Sakura je vekovima uticala na japansku kulturu i redovno je pominjana u poeziji i književnosti, a smatra se simbolom života, smrti i ponovnog rađanja.
8 / 10

Zbog svojih predivnih ružičastih cvetova, japanska trešnja je postala veoma popularna kod nas, te tako svake godine njeno cvetanje u Botaničkoj bašti "Jevremovac" privuče veliki broj posetilaca.

9 / 10

Japanski vrt predstavlja jedinstvenu oazu u sklopu Botaničke bašte koja na najlepši način približava duh Istoka svim posetiocima.

10 / 10
Kamen, voda i biljke su tri osnovna elementa prisutna u japanskim baštama.
Komentar