MULTIMEDIJA

Hokej sa pogledom na jedinstveni prirodni fenomen u istočnom Sibiru /foto/

Stupovi Lene su prirodna tvorevina stena uz obale istoimene reke u krajnjem istočnom Sibiru, manje od jedan dan vožnje uzvodno brodom iz grada Jakutska, glavnog grada autonomne republike Jakutije. Sputnjik u nastavku predstavlja fotografije hokejskog meča sa pogledom na ovaj jedinstveni fenomen.
Sputnik
1 / 10

Igrači tima Fetisov u hokejaškoj utakmici između ekipe Fetisova i tima Jakutije na teritoriji nacionalnog parka prirode Stupovi Lene u Jakutiji.

2 / 10

Ljudi u narodnim nošnjama pre početka hokejaške utakmice.

3 / 10

Gubernator Republike Jakutija Ajsen Nikolajev (u sredini) ubacuje pak na početku meča između ekipe Fetisova i Jakutske ekipe. Desno je zamenik Državne dume Savezne skupštine Ruske Federacije, hokejaš, dvostruki olimpijski šampion Vjačeslav Fetisov.

4 / 10

Publika tokom hokejaške utakmice između Fetisova i Jakutskog tima na teritoriji nacionalnog parka prirode Stupovi Lene u Jakutiji.

5 / 10

Stupovi su prosečno visoki 100-150 m, a nastali su od kambrijumskog morskog dna (transgresija vodoravnog sistema naizmeničnog krečnjaka, laporca, dolomita i škriljca), oblikovanog ekstremnom kontinentalnom klimom ovog područja s velikom razlikom u temperaturama, od oko 100 stepeni.

6 / 10

Naime, temperature se zimi spuštaju do -60°C, dok leti iznose i do oko +40°C.

7 / 10

Stupovi stenovitih tornjeva izolirani su jedni od drugih dubokim i strmim jarugama nastalih usled lomova mraza na zajedničkim zglobovima.

8 / 10

Prodor vode s površine je olakšao kriogene procese brzinskog smrzavanja i odmrzavanja, koji su proširili jaruge između stupova.

9 / 10

Procesi rečnih nanosa su takođe presudni za nastanak stupova. Na ovom mestu se takođe nalazi nezaobilazno bogatstvo kambrijskih fosilnih ostataka brojnih vrsta, od kojih su neki jedinstveni i unikatni.

10 / 10

Zbog toga je Park prirode stupova Lene, površine 1.272.150 ha, 2012. godine upisan na UNESKO-v Spisak mesta Svetske baštine u Aziji i Australaziji

Komentar