MULTIMEDIJA

U 12 fotografija: Zloglasna Hitlerova naredba koja je uvukla Srbe u rat

Jedan od dva najdramatičnija pisana istorijska izvora čitave nacionalne istorije srpskog naroda, zloglasna Direktiva br. 25. kojom je Adolf Hitler naredio napad na Jugoslaviju izložena je u Narodnom muzeju u Beogradu.
Sputnik
1 / 12

Zloglasna Direktiva broj 25, kojom je nemački kancelar Adolf Hitler 28. marta 1941. godine izdao naređenje za napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku izložena je u Narodnom muzeju Srbije.

2 / 12

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera.

3 / 12

Dokument se sastoji od četiri stranice i to su, kao što i kaže sam naziv dokumenta, direktive šta treba uraditi protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke.

4 / 12

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od 29. novembra 2023. u vlasništvu Republike Srbije.

5 / 12
"Vojni puč u Jugoslaviji izmenio je političku situaciju na Balkanu. Jugoslaviju treba smatrati neprijateljem i u slučaju da uskoro da izjavu lojalnosti, pa je stoga treba razbiti što je moguće pre", navodi se u prvoj tački Direktive 25.
6 / 12

Jedna od tragičnih posledica Direktive broj 25. je osnivanje Nezavisne Države Hrvatske. Direktiva je doneta 27. marta 1941. godine, a NDH je osnovana 10. aprila 1941. godine

7 / 12

U dokumentu se eksplicitno kaže da Beograd treba bombardovati danonoćno, izvoditi brutalne vazdušne napade, odnosno da Beograd treba gađati dan i noć.

8 / 12

Pored naredbe za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćnog bombardovanje Beograda, ovaj dokument obelodanjuje i spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj.

9 / 12

Direktiva 25 predstavlja jedan od dva najdramatičnija pisana istorijska izvora čitave nacionalne istorije srpskog naroda". Prvi je Austrougarska objava rata Kraljevini Srbiji 28. jula 1914. godine koja se čuva u Državnom arhivu Srbije.

10 / 12

Ovaj istorijski dokument biće trajno sačuvan u Muzeju žrtava genocida i na taj način u ostavljen amanet svim generacijama.

11 / 12

Muzej žrtava genocida kontinuirano traga za istorijskom građom, istorijskim dokumentima, te je tako od aprila 2023. u njihovom posedu spisak Diane Budisavljević, dece koju je ona izvukla iz logora NDH.

12 / 12

Direktiva br. 25. biće izložena u Narodnom muzeju u Beogradu sve do 18. februara 2024. Ovo je prvo javno izlaganje jednog od najznačajnijih istorijskih izvora celokupne nacionalne prošlosti srpskog naroda i čitavog našeg regiona.

Komentar