RUSIJA

Il-76 oboren, a Zapad ćuti: Rusija poziva međunarodnu zajednicu da reaguje

Rusija je u OEBS-u predstavila podatke o obaranju aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti, ali Zapad nije reagovao, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS Aleksandar Lukaševič. Moskva očekuje od međunarodne zajednice da osudi teroristički akt Kijeva.
Sputnik

„Juče smo na Forumu OEBS-a za bezbednosnu saradnju izneli detalje o padu Il-76. Predsedavajući OEBS-a upoznat je sa saopštenjima naših Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova Rusije“, rekao je Lukaševič.

Međutim, kako je dodao, reakcija zapadnih kolega je izostala.
Po rečima Lukaševiča, predsedavajućem OEBS nedostaje ukrajinski, a samim tim i zapadni ugao.
„Svi čekaju neko razjašnjenje od Ukrajinaca“, kazao je on.
Takođe je podsetio da se tragedija sa Il-76 dogodila na teritoriji Rusije, te da je let aviona realizovan u humanitarne svrhe.
„I ako to bude predmet sumnje nekih međunarodnih zvaničnika, onda oni ne vrede ni pet para. Mi ćemo ipak insistirati na jasnoj reakciji. Rusija traži oštru osudu i pozivanje na odgovornost svih koji izvode takve monstruozne terorističke akte“, poručio je ruski diplomata.
On je dodao da ruska strana nije pozivala ni OEBS ni UN da učestvuju u istrazi pada Il-76.
Prethodno je Istražni komitet Rusije saopštio da prvi rezultati istrage pada aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti ukazuju na to da je letelica gađana protivvazduhoplovnom raketom sa teritorije Ukrajine.
Oružane snage Ukrajine oborile su u sredu iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.
Pročitajte još:
RUSIJA
Rusija objavila prve rezultate istrage pada Il-76: Avion pogodila raketa iz Ukrajine
Komentar