SRBIJA

Šalja se izjasnio da nije kriv po optužnici Specijalizovanog tužilaštva

Bivši pripadnik tzv. OVK Hadži Šalja izjasnio se danas da nije kriv ni po jednoj tački optužnice koju je protiv njega podiglo Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, prenose mediji u Prištini.
Sputnik
Šalja je optužen po tri tačke - ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti putem teške pretnje, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti učešćem u zajedničkom delovanju grupe i zastrašivanje u toku krivičnog postupka.
Prema navodima optužnice, Šalja i saizvršioci, uključujući Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija, su od 5. do 12. aprila 2023. godine kao grupa koordinisali zajedničke aktivnosti pre i nakon što su Januzi i Bahtijari kontaktirali svedoka.
U optužnici se dalje navodi da su Januzi i Bahtijari po nalogu Šalje u dva navrata pojedinačno kontaktirali sa svedokom kako bi ga ozbiljnim pretnjama i obećanjem koristi naveli da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza u postupku pred Specijalizovanim većima.
Prema navodima iz optužnice, takvo postupanje pokazuje da je Šalja sa umišljajem zastrašivao svedoka i ometao službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti.
Januzi i Bahtijari su od ranije u pritvoru u Hagu.
Optužnica protiv Šalje potvrđena je 4. decembra, on je uhapšen 11. decembra u Prištini i sa njim je razgovor obavio Euleks, a 12. decembra je prebačen u Hag.
Šalja je kao osumnjičeni pozivan na razgovor u Hag i pre tri godine.
U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila, a oni su u pritvoru u Hagu.
Specijalizovano tužilaštvo saopštilo je ranije da će u postupku protiv njih izjave dati više od 300 svedoka.
U Prištini su krajem oktobra i početkom novembra izvršeni pretresi kuća nekoliko bivših Tačijevih savetnika.
Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.
Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.
Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.
SRBIJA
Šalja se nije izjasnio o optužnici pred sudom u Hagu
Komentar