RUSIJA

„Ne treba da se plašimo“: Austrijski ministar pozvao Zapad na dijalog sa Rusijom

Zapadne zemlje ne bi trebalo da odustaju od dijaloga sa Rusijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg uoči sednice Saveta ministara OEBS-a, prenosi „Puls24“.
Sputnik
„Mi, Zapad, ne treba da se plašimo da sednemo za pregovarački sto sa Rusima. Smatram da je tendencija da se udubljujemo u naše sopstvene eho-komore u spoljnoj politici opasna po život“, rekao je on.
Šalenberg je takođe pozdravio odluku Severne Makedonije da obezbedi prisustvo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na ministarskom sastanku u Skoplju. On je podsetio da se prošle godine protivio tome da Lavrov ne učestvuje na sastanku.
Takođe je priznao da je OEBS i dalje u krizi, ali je istakao da je ta organizacija značajna.
Podsećamo, šef ruske diplomatije Rusije Sergej Lavrov doputovao je u Skoplje na ministarski sastanak OEBS-a. Iako je prvobitno planirano da se let odvija preko Bugarske, Sofija je odbila da dozvoli ulazak u zemlju portparolki Ministarstva spoljnih poslova Mariji Zaharovoj. Na kraju je avion sa ruskom delegacijom stigao u Severnu Makedoniju preko Grčke.
Na marginama samita u Skoplju, Lavrov bi mogao imati bilateralne i multilateralne kontakte, ali nije precizirano sa kim tačno.
RUSIJA
Lavrov doputovao u Skoplje, Bugarska zatvorila svoj vazdušni prostor zbog Zaharove
Komentar