SVET

Erdogan: Nuklearno oružje Izraela ─ pretnja za Tursku

Turska će preduzeti inicijative u Savetu bezbednosti UN i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa činjenicom da Izrael poseduje atomsku bombu koja predstavlja pretnju po bezbednost zemlje, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Sputnik
„Izrael ima atomsku bombu. Uložili smo žalbu nadležnim organima i nastavljamo to da činimo. Preduzećemo inicijative i u Savetu bezbednosti UN i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju po ovom pitanju koje ugrožava bezbednost celog regiona, uključujući i Tursku“, rekao je Erdogan, govoreći na poslovnom forumu u Alžiru, prenosi list „Hurijet“.
Erdogan je ranije optužio Savet bezbednosti UN i IAEA da ne čine ništa nakon što je „Izrael priznao“ da ima nuklearno oružje. Takođe je izjavio da je potrebno da se proveri prisustvo nuklearnog oružja u Izraelu i namerava da se taj proces pokrene u međunarodnim strukturama.
Erdogan je na forumu takođe rekao da će Turska uložiti napore za obnovu Gaze i nastojati da Izrael privede pravdi za zločine počinjene u palestinskoj enklavi.
Kako je Gaza podelila svet pogledajte u najnovijoj emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Komentar