SRBIJA

Amerika otkrila karte: Ako prođe ovaj plan, Srbija samo može da povuče sve što je ispunila

Priština će prihvatiti ZSO koja joj je predložena na Zapadu, ali Beograd mora da insistira na ZSO po Briselskom sporazumu jer u suprotnom možemo i mi da povučemo sve što smo do sada ispunili iz tog sporazuma, kaže dr Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije.
Sputnik
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da međunarodna zajednica insistira na „hitnom formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom“, istakavši da ona treba da bude u skladu sa važećim ustavom Kosova i da se formira na osnovu odluke ustavnog suda Kosova.

U čije ime govori Hovenijer

Drugim rečima, on je praktično rekao da Amerikanci smatraju da ZSO ne treba da ima nikakvu vlast, a ponajmanje izvršnu koja bi bila vezana za Beograd, kako to predviđa Briselski sporazum koji je ratifikovala i Priština i Beograd, a Evropska unija bila garant.
Lukić kaže da Hovenijer nije ambasador koga Srbija kao država priznaje kao predstavnika Amerike, jer ni Kosovo nije priznata država, tako da na njegove izjave treba da gledamo kao na izjave građanina Amerike koji boravi na Kosovu i Metohiji.
„Nisam čuo da je američki ambasador u Beogradu koji je po pravilima nadležan i za Kosovo i Metohiju kao deo Srbije, potvrdio reči dotičnog gospodina, tako da ne znamo da li imaju usaglašeno mišljenje,“ primećuje Lukić.
S druge strane, sve i da je ova izjava Hovenijera stav američke vlade, mi mora da se pozivamo na ovo što je vezano za ZSO već dogovoreno.

Samo ZSO po Briselskom sporazumu

„Briselski sporazum je međunarodni dokument sklopljen u dva navrata 2013. i 2015. godine. Prema tome, to za nas, a trebalo bi i za druge iz međunarodne zajednice, mora da bude nešto na čemu bi trebalo da se insistira kod Prištine. Mi naravno od toga ne smemo da odustajemo jer to je okvir koji omogućava Srbima da kao zajednica opstanu na KiM,“ napominje naš sagovornik.
Po njegovim rečima, vrlo je verovatno da će Priština pristati da sprovede ZSO po ovom zapadnom principu, a time bi se Beograd stavio u nezgodnu poziciju.
„Faktički, oni pokušavaju da nas stave pred svršen čin i u poziciju gde bismo ovako nešto odbili. Međutim, mi to ne smemo da dozvolimo, već moramo da insistiramo da se svi drže ZSO koja je dogovorena u Briselu.

Povratak svega na 2013.

Ukoliko se stvari ne budu tako odvijale mi možemo onda da zatražimo da se sve što smo ispunili iz tog sporazuma vrati na pređašnje stanje, odnosno, da na sever vratimo naš politički sistem koji je bio do 2013. Godine. Pa onda, da se oko ZSO i cele priče ponovo pregovara, ali da pre toga EU koja je garant Briselskog sporazuma taj dokument proglasi nevažećim,“ zaključuje Lukić.
Hovenijer je inače istakao da ZSO ne može biti novi sloj vlasti niti može da ima izvršnu vlast, tako da naš sagovornik ne vidi onda kako ZSO može da postoji kao može da postoji kao autonomija.
Povodom „američkog ZSO“ oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sa izjavom da ZSO nikada neće biti nevladina organizacija u čije okvire bi predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste.
SRBIJA
Samo po „ustavu Kosova“: Američki ambasador priznao da ZSO neće imati baš nikakvu vlast
SRBIJA
Vreme za crvenu liniju: Najveća američko-evropska prevara Srba na putu ka etničkom čišćenju sa KiM
SRBIJA
Petković: ZSO nikada neće biti nevladina organizacija
Komentar