SVET

EK preporučila početak pregovora o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom

Evropska komisija preporučila je otvaranje pregovora o pristupanju sa Ukrajinom i Moldavijom.
Sputnik
Kako je navedeno, da bi postala član Unije Ukrajina mora da završi pregovore o ekonomskoj, političkoj i kulturnoj reformi.
Komisija je donela preporuku na osnovu procene napretka Kijeva i Kišinjeva u procesu reformi.
"Rok pristupanja Ukrajine EU zavisi od reformi i principa dodeljivanja članstva 'po zaslugama' ", rekla je Fon der Lajen.
Predsednica EK je izrazila uverenje da će Moldavija brzo napredovati na putu ka EU, dodajući da njeni uspesi zadivljuju.
"Ali, pošto govorimo da je članstvo u EU proces zasnovan pre svega na zaslugama ne treba se orijentisati na 2030. godinu. Neko to može ostvariti brže, a neko sporije", rekla je na pitanje moldavskih novinara da li Kišinjev može da ispuni sve uslove do 2030. godine.
Ukrajina i Moldavija su dobile status kandidata u junu prošle godine, kada su im postavljeni zahtevi za formalno otpočinjanje pregovora. U Uniji su više puta priznali da je takva odluka imala više simbolički značaj - da se Kijev i Kišinjev podrže u suprotstavljanju Moskvi.
Istovremeno, Evropska komisija je preporučila da se Gruziji da status kandidata za članstvo u Uniji uz ispunjavanje niza od devet uslova, uključujući usklađivanje spoljne politike sa Briselom.
Komisija je, dakle, preporučila da se Gruziji da status kandidata iako Tbilisi nije ispunio sve zahteve koje je EK postavila prošle godine kako bi taj status bio dodeljen.
Formalna odluka o početku pregovora biće na agendi samita EU 14. i 15. decembra. Odluka mora biti doneta jednoglasno.
SVET
„Oprezno!“: Orban o planovima prijema Ukrajine u EU
Komentar