SRBIJA

Prepucavanje Zapada i Kurtija obično foliranje, ciljevi im isti – Kosovo bez Srba i Srbije

Prepucavanje Aljbina Kurtija sa Zapadom je obično foliranje, jer je jasno kao dan da rade udruženim snagama. Pri tom koriste Srbe sa KiM kao oružje, kako bi nas naterali da pogrešimo i reagujemo oštrije što bi njima dalo alibi da Srbiju odstrane iz dijaloga oko Kosova i time postignu krajnji cilj - „državu“ Kosovo“, smatra profesor Stevica Deđanski.
Sputnik
Retoričke osude iz EU i Amerike upućene su Aljbinu Kurtiju zbog njegovog odbijanja da doprinese napretku dijaloga Beograda i Prištine. Kurti im ne ostaje dužan pa je poslao "verbalnu notu" svim stalnim predstavnicima 27 zemlje EU žaleći se da je izaslanik Unije za dijalog Miroslav Lajčak pristrasan prema Srbiji, a umeo je da uputi kritike američkim zvaničnicima da su popustvljivi prema Beogradu.

Isti ciljevi Prištine i Zapada

Međutim, u suštini nezadovoljstvo sa obe strane ne utiče na život kosovskih Albanaca, niti na ponašanje Prištine, EU ili Amerike, već na život Srba na Kosovu i Metohiji i time na pozicije Srbije.
Čemu onda međusobno okrivljavanje Kurtija i Zapada?
Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, na ovo pitanje ima jednostavno odgovor – sve je "čisto foliranje" jer i Kurti i Zapad žele isto – da Srbija prizna Kosovo.
„Svi oni znaju šta je istina, i evropski predstavnici, i predstavnici Amerike, i Kurti, naravno. I svi imaju dva cilja-, primarni je da Srbija prizna takozvanu državu Kosovo i tako reše sve probleme. I to rade tako da nas isprovociraju raznim događajima, akcijama i nastupima kako bi nas naterali na reakciju oštrije nego inače da bi oni imali alibi da dođu do krajnjeg cilja,“ ocenjuje Deđanski.
Drugi cilj je, dodaje naš sagovornik, da toliko pritisnu Srbe na KiM da zbog pritiska odu glavom bez obzira sa Kosova i Metohije i tako reše problem tamošnjih Srba …

„Vrzino kolo“

„Time bi postigli svoj cilj da tamo nema Srba, da nema Srbije na KiM a onda nema ni problema. To su, dakle, njihova dva pravca ka tom istom cilju. Sve što rade, sve što govore je čisto foliranje. U suprotnom, već sam nekoliko puta rekao da postoje dve mogućnosti: ili da je Kurti zaista najmoćniji čovek, moćniji i od EU i Amerike koji radi sve po svojoj slobodnoj volji, ili rade sve u dosluhu. Pošto ne mislim da je Kurti najmoćniji čovek, ostaje ova druga opcija,“ napominje Deđanski.
Naš sagovornik dodaje da svi na svetu znaju da Srbija ne pravi problem u ovom dijalogu, i da Srbija hoće rešenje.
Ali, ističe, iz gore navedenih razloga na Zapadu ne žele ništa da urade da bi Kurtija naterali da spusti loptu.
"Sve to je ozbiljno „vrzino kolo“, dok čekaju nas da pogrešimo, što mislim da nam se neće desiti, ili dok ne dovedu drugu vlast u Srbiji koja bi bila servilna prema njima,“ zaključuje naš sagovornik.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je u Njujorku, gde je imao važne sastanke na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN, da ponašanje Kurtija i njegovo odbijanje da dođe do napretka u dijalogu Beograda i Pritšine nailazi na značajnu osudu velikog broja zemalja članica UN.
SRBIJA
Priština pisala i stalnim predstavnicima u Briselu: Smeta joj Lajčak
SRBIJA
Stano: Nećemo komentarisati izjave Kurtija, svih 27 članica EU daju punu podršku Lajčaku
SRBIJA
Kurti poslao pismo u Vašington, Berlin, Rim i Pariz: Otkriveno šta piše u njemu
Komentar