Podkast

Radoš Bajić: Dolazi trenutak da Srbi kažu – aman, dosta više! /video/

Tradicionalne, iskonske, samosvojne vrednosti srpskog naroda su veoma ugrožene. Toliko nas iz Evrope vuku za nos, omalovažavaju, ponižavaju i vređaju, da mislim da će doći trenutak kada će kap preliti čašu, i ljudi će ovde reći – aman, dosta više! Je l' sada hoćete da nas primite? Hvala, mi nećemo, kaže za Sputnjik Radoš Bajić.
Sputnik
Filmski i televizijski stvaralac sa višedecenijskom karijerom, Radoš Bajić gostujući u emisiji „Maša i...“ otkrio je sve detalje „incidenta“ koji se dogodio na nedavno održanom sarajevskom filmskom festivalu gde je premijerno prikazan insert iz njegovog novog filma „Heroji Halijarda“.
Sa rediteljem, glumcem, scenaristom i producentom razgovarali smo o položaju srpskog sela i srpskog seljaka, ali i o nepomirljivim razlikama u našem narodu.
„Osamdeset godina posle bratoubilačkog rata koji se dogodio na prostorima Srbije, mi moramo pokazati snagu da jednom učinimo da kosti naših predaka s jedne strane komunista, s druge strane ravnogoraca i pripadnika jugoslovenske vojske u otadžbini više prestanu da ratuju. Nama je pomirenje neophodno. Srpski narod ne može krenuti dalje u civilizacijskom, mentalnom, emocionalnom, kulturološkom, društvenom smislu napred ukoliko se jednom ne bace puške i ne stave u soške“, istakao je Bajić.
Naš sagovornik je napomenuo da je kroz istoriju srpski narod uvek bio na „pravoj strani“ istorije.
„Danas imamo eskalaciju sudara dveju vrednosti, dveju koncepcija, suštinskih koncepcija o tome šta život treba da predstavlja. Nažalost, tragične podele u geopolitičkom smislu u svetu su toliko eskalirale i one imaju direktnu korespodenciju sa svim najstrašnijim tragedijama koje su zadesile čovečanstvo. Lepota je to što su se u jednom trenutku dve najveće svetske sile i dva najveća naroda – SAD i nekadašnji SSSR, a sada velika, veličanstvena, pravoslavna Rusija kojoj se divim – u nekoliko trenutaka u istorijskom smislu našle na zajedničkom zadatku, a to je pre svega bila borba protiv fašizma od 1941. do 1945. Što se tiče nas, srpski narod je uvek bio na pravoj strani za razliku od naših komšija“, zaključio je Radoš Bajić.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Komentar