Mundobasket 2023

Senzacija u Manili – Srbija izbegla Amerikance, u četvrtfinalu sa Litvanijom

Za jedno od najvećih iznenađenja na ovogodišnjem Mundobasketu pobrinula se Litvanija koja je savladala favorizovane Amerikanace sa 110:104 u svojevrsnom finalu grupe J, zauzela prvo mesto u grupi i zakazala četvrtfinalni duel sa reprezentacijom Srbije.
Sputnik
Kako je počelo, izgledalo je da će evropska selekcija zgromiti Amere u meču odluke za prvo mesto u grupi. Nisu mogli puleni Stiva Kera da pronađu prava rešenja u napadu u prvom poluvremenu, Litvance je služio i šut i skok, pa su na kraju prve četvrtine imali čak 19 poena razlike (31:12).
U dobrom ritmu su Litvanci nastavili meč, a tokom cele druge četvrtine održavali su 21 poen prednosti, iako su Ameri dobili na kraju ovu deonicu sa 25:23, pa se na odmor otišlo sa 19 razlike za Litvance.
Amerikanci su otvorili treću četvrtinu serijom od 9:0 i mic po mic topili su veliku razliku Litvanaca. Prišli su im nekoliko puta na šest poena zaostatka, a na kraju treće deonice bilo je upravo toliko - 71:65.
I pored slabe treće deonice, Litvanci nisu potonuli u poslednjoj. Otvorili su je sa nekoliko lakih poena iz reketa i posle dobre odbrane i loših šuteva Amerikanaca vratili deset poena razlike na polovini četvrte četvrtine (82:72).
Svaki put kada su Amerikanci pogađali za tri ili dva plus jedan, Litvanci su odmah odgovarali trojkom preko raspoloženog Bendžijusa održavajući prednost. Nisu dozvolili Litvanci rivalu da se razmahne u finišu.
Ameri su prišli na pet poena razlike u poslednjem minutu (105:100), ali se veliki preokret u penal-završnici nije desio, iako su imali šut i priliku da priđu na samo poen razlike koji je promašio Edvards.
Tako će Litvanija u utorak protiv Srbije igrati u borbi za polufinale, dok će Amerikanci sa Italijom odlučiti o drugom putniku u završnicu takmičenja.
Najefikasniji u sastavu Litvanije bili su Karniauskas sa 15, Kuzminskas sa 14, i Valančiunas sa 12. Brezdaikis, Dimša i Sedkereskis ubacili su po 11, a Bendžius je meč završio sa 10 poena.
Kod Amerikanaca, Edvards je postigao 35, Branson i Bridžis po 14, a Ingram 12 poena.
Mundobasket 2023
Srbija odradila posao protiv Dominikane – četvrtfinale u džepu
Komentar