Podkast

Kako je Saharov sprečio treći svetski rat | Orbita kulture

U današnjoj emisiji saznajemo kako je nastala knjiga „Alhemija bombe“, ali i šta krije nova Uelbekova knjiga „Uništi“
Sputnik
Od američkog projekta „Menhetn“ u Drugom svetskom ratu do nuklearke Zaporožje danas, o tome kako je razvoj nuklearnog naoružanja menjao svet i kako je ruski fizičar Andrej Saharov sprečio treći svetski rat, za Orbitu kulture govori Slobodan Bubnjević, autor knjige „Alhemija bombe“.
O čemu piše kontroverzni i popularni Mišel Uelbek u novom romanu „Uništi“ koji će se pred našim čitaocima naći sredinom septembra, da li su za novu priču bile inspirativnije političke igre u godini francuskih izbora, tehnološko divljanje koje karakteriše svet ili njegove tajne službe, da li nam pisac „Pokoravanja“ nudi bilo kakavu nadu - za Sputnjik otkriva prevodilac ovog romana Vladimir D. Janković.
Šta piscu kojeg je kritičar „Vašington posta“ nazvao jednim od dvojice evropskih književnika koji zavređuju Nobela, jedinom našem dobitniku Svetske nagrade za fantastikuznači priznanje „Ramonda serbika“ koje mu se dodeljuje za životno delo – pitamo univerzitetskog profesora, esejistu, prevodioca i pre svega književnika Zorana Živkovića.
Idući u susret premijeri filma „Heroji Halijarda“, filmu koji je i pre prikazivanja izazvao mnogo burnih reakcija u regionu, o tome zašto smatra da je reč o ostvarenju koe je kruna poluvekovne karijere – za „Orbitu kulture“ razgovaramo sa glumcem, rediteljem, scenaristom, producentom Radošem Bajićem.
Vi ste na Orbiti
Ne menjajte putanju.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Komentar