RUSIJA

Lavrov: Kurs Zapada protiv multipolarnog sveta stvara nove konfrontacije

Formiranje multipolarnog sveta će uzeti mnogo vremena, a Zapad je usmeren na to da uspori istoriju, da doprinese samo dodatnim konfrontacijskim situacijama za globalnu zajednicu, rekao je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u obraćanju studentima i profesorima MGMIO povodom „Dana znanja“.
Sputnik
„Formiranje multipolarnog svetskog uređenja će trajati dugo, to može da bude duga istorijska epoha, ali proces je objektivan i nezaustavljiv“, rekao je on.
Lavrov je naglasio da namera Zapada da Rusiji nanese strateški poraz u skorijoj budućnosti neće nestati, a procene da će se odnosi dve strane vratiti na nekadašnji nivo nisu realne.
Kako je dodao, čak i ako bi odjednom, po nekom neobjašnjivom nalogu "od gore" Zapad predložio Rusiji da se vrate normalnim kontaktima, Moskva bi razmislila da li vredi to učiniti.
"I ako vredi - u kojim oblastima. I nećemo sarađivati sa Zapadom u oblastima od kojih zavisi naša bezbednost u bilo kom smislu", istakao je on.
Ruski ministar je naglasio da samoubilačke akcije kijevskog režima diktira kolektivni Zapad sa samo jednim ciljem - da obuzda Rusiju od nezavisnog kursa spoljne politike.
"Dugotrajnost operacija Zapada u Iraku i Avganistanu pokazuju koliko dugo oni mogu da nastave da rade na tome da ostvare svoje ciljeve u Ukrajini", ocenio je Lavrov.
Lavrov je otvoreno rekao generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je učešće predstavnika UN na on-lajn sastanku radne grupe o „formuli Zelenskog“ neprihvatljivo.
Šef ruske diplomatije odgovarao je na brojna pitanja studenata, pa jetako, između ostalog, rekao da privlačnost BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) na svetskoj sceni raste kako Zapad sve više uništava institucije globalnog upravljanja, ukazao je Lavrov.
Takođe je rekao da je Rusija predložila Siriji i Turskoj da se vrate ugovoru koji dozvoljava turskim snagama da se bore protiv terorista na sirijskoj teritoriji, ali u dogovoru sa Damaskom.
RUSIJA
Lavrov: Rusija ne želi da upropasti dolar
Komentar