Mundobasket 2023

Muke za Italijane, rafalna paljba Letonaca i četiri rutinske pobede

Reprezentacije Italije i Australije su ostvarile pobede u uvodnim mečevima Mundobasketa, ali u različitim ritmovima – evropska reprezentacija je imala velike muke protiv Angole, dok je nacionalni tim najmanjeg kontinenta rutinski savladao Finsku, što je i Letonija uradila u duelu sa Libanom, Nemačka protiv Japana, a Litvanija protiv Egipta.
Sputnik
Mundobasket 2023
Iz dana u dan: Mundobasket 2023 – raspored i rezultati
Italija je odigrala u iznenađujuće čudnom ritmu, morala je žestoko da se bori sa afričkom selekcijom koja je pružila ozbiljan otpor, ali je na kraju uspela da slavi rezultatom 81:67.
Pratite Mundobasket u specijalu Sputnjik sporta.
Da će Italija imati težak posao viđeno je već na startu duela, Angola je povela sa 5:0 i najavila da se neće lako predati.
Po kraja četvrtine Italije je preokrenula serijom, 14:0, ali je do poluvremena viđena rezultatski veoma neizvesna utakmica, dok je u nastavku favorit održavao prednost, ali nikako nije uspevao da prelomi duel.
Ipak, individualni kvalitet igrača Italije je odneo prevagu za prvu pobedu na Mundobasketu, a poenterski najraspoloženiji bili su Simone Fontekio sa 17 i Stefano Tonut sa 14, dok su na drugoj strani odlični bili Šilde Dundao sa 19 i Bruno Fernando sa 13 poena.
Trijumf je rezultat koji je ostvarila i Australija, protiv Finske.
Iako je skandinavska selekcija rešila prvu četvrtinu u svoju korist, Australija je gotovo rutinski opravdala ulogu tima kome se daju veće šanse za pobedu, nošen svojim košarkašima koji nastupaju u NBA ligi, za ubedljivih 98:72.
Australiju je do pobede vodio iskusni Peti Mils sa 25 poena, Džoš Gidi je dodao 14 uz devet skokova i osam asistencija, bivši igrač Partizana Dante Egzum je upisao 10 poena, za Finsku je Lauri Markanen imao 19 poena, a Sasu Salin je ostao na 13.
Najlakšu pobedu je ostvarila Letonija, sa čak 109:70 protiv Libana, zahvaljujući spektakularnom šutu za tri poena i čak 18 ubačenih šuteva van linije 6,75.
Trećinu trojki je ubacio Dairis Bertans za ukupno 20 poena, Rolands Smits je dodao 17, a još četvorica igrača su imala dvocifreni učinak, dok je na drugoj strani jedini otpor pružio Serhio El Darvič sa 19 poena.
Ubedljivu pobedu ostvarila je i Nemačka, savladala je Japan sa velikih 81:63, na krilima Moa Vagnera koji je ubacio 25 poena, a na drugoj strani Juta Vanatabe je ubacio 20.
Prvog dana Mundobasketa pobedu je ostvarila i reprezentacija Crne Gore i to protiv neugodnog Meksika, rezultatom 91:71, koji ne oslikava do kraja pravo stanje stvari na terenu.
Mundobasket 2023
Moćni Vučević „ukrotio“ Meksikance
Ubedljiva na otvaranju Svetskog prvenstva bila je i Litvanija, deklasirala je nejaki Egipat sa 93:67.
Litvanci su mogli da odmore većinu glavnih igrača, Marginis Normantas je upisao 18 poena za 18 minuta, a Jonas Valančunas 15 poena uz deset skokova za svega 17, a u strelce su se upisali svi košarkaši.
Litvanci su mogli da odmore većinu glavnih igrača, Marginis Normantas je upisao 18 poena za 18 minuta, a Jonas Valančunas 15 poena uz deset skokova za svega 17, a u strelce su se upisali svi košarkaši.
Na drugoj strani, Asem Marei je upisao 14 poena uz devet skokova, a Amir El Gendi 13.
Na drugoj strani, Asem Marei je upisao 14 poena uz devet skokova, a Amir El Gendi 13.
Komentar