MULTIMEDIJA

Odškrinuta vrata riznice Nemanjića /foto/

Na izložbi u Istorijskom muzeju premijerno su predstavljene idealne rekonstrukcije kruna i odežda srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki.
Sputnik
1 / 13
Pečat župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka izložen u Istorijskom muzeju Srbije u okviru izložbe pod nazivom "Čekajući stalnu postavku"
2 / 13

Kopija freske sa likom kralja Milutina. Orginalna freska se nalazi u manastiru Gračanica i oslikana je oko 1318. godine. Kralj Milutin je u istoriji ostao zapamćen kao kralj koji je dao da se oslepi njegov sin Stefan Dečanski.

3 / 13

Kruna kralja Milutina teška je gotovo 1,6 kilograma.

4 / 13

Idealna rekonstrukcija krune i žezla carice Jelene.

5 / 13

Kopija freske iz manastira Mileševe na kojoj je predstavljen Sveti Sava.

6 / 13
Idealna rekonstrukcija krune carice Jelene, deo je postavke izložbe „Čekajući stalnu postavku” u Istorijskom muzeju Srbije
7 / 13
Kraljica Jelena( u narodu nazvana Anžujska), žena srpskog kralja Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina, sahranjena je po sopstvenoj želji u svojoj zadužbini Manastiru Gradac
8 / 13

Idealna rekonstrukcija krune cara Dušana ima 14 uzgajanih rubina, 14 uzgajanih safira, 16 duguljastih rubina, 16 lapis lazulija, 12 ametista i 304 slatkovodna bisera.

9 / 13

Replika štapa Svetoga Save (iz riznice maastira Mileševa) deo je postavke izložbe „Čekajući stalnu postavku” u Istorijskom muzeju Srbije.

10 / 13

U prostoru namenjenom srednjem veku nalaze se kopije fresaka iz manastira Lesnovo, Manasija, Studenica i Sopoćani.

11 / 13

Kruna despota Stefana Lazarevića urađena je na osnovu izgleda krune na njegovoj fresci u Crkvi Svete Trojice u Manastiru Manasiji, koja je njegova zadužbina.

12 / 13
Izložba „Čekajući stalnu postavku” je otvorena od utorka do nedelje u periodu od 12-20 časova, dok su svake subote organizovane posebne vođene ture.
13 / 13
Idealna rekonstrukcija krune cara Dušana izrađena je na osnovu izgleda krune na fresci tog srpskog vladara u Manastiru Lesnovo adužbine despota Jovana Olivera, srpskog velikaša iz 14. veka
Komentar