RUSIJA

Dominacija ispod morske površine: Ruske nuklearne podmornice dobijaju „cirkone“

Višenamenske nuklearne podmornice tipa (APL) „Jasen“, projekta 885 (M) biće opremljene hiperzvučnim raketama „cirkon“, radovi su već u toku, izjavio je u intervjuu Sputnjiku generalni direktor „Ujedinjenje korporacije za izgradnju brodova“ (OSK) Aleksej Rahmanov.
Sputnik
Trenutno su nuklearne podmornice tipa „Jasen“ opremljene krstarećim raketama „kalibar“, „oniks“ i torpedima tipa „fizik“.

„Odlukom Ministarstva odbrane Rusije raketni sistem 'cirkon' biće deo redovnog naoružanja i višenamenskih nuklearnih podmornica projekta ‘Jasen-M’. Radovi u ovom pravcu već su u toku“, rekao je Rahmanov.

On je istakao da je prvi ruski brod koji je naoružan cirkonima bio fregata „Admiral Flote Sovjetskog Saveza Gorškov“ projekta 22350.
„Naoružavanje serijskih fregata ovim sistemom realizovaće se u skladu sa planom Ministarstva odbrane Rusije tokom njihove izgradnje i eksploatacije“, precizirao je generalni direktor.
Višenamenske nuklearne podmornice „Jasen-M“ projekta 885M su modernizovana verzija projekta 885.
„Jaseni“ su naoružani krstarećim raketama „kalibar“ i „oniks“.
U sastavu Ratne mornarice Rusije trenutno se nalazi jedna podmornica projekta 885 i dve 885M. Još šest modernizovanih „Jasena“ je u različitim fazama izgradnje.
RUSIJA
Rusija: Sve fregate i korvete biće naoružane "cirkonima"
Komentar