MULTIMEDIJA

Dramatični prizori sa Havaja: Vatra progutala ceo grad /foto/

U ogromnim šumskim požarima koji su zahvatili okrug Maui na Havajima poginulo je najmanje 36 ljudi, a vlasti strahuju da bi taj broj mogao da raste. Uništen je veći deo Lahaine, turističkog i privrednog središta u kom živi oko 13.000 ljudi, a raseljene su stotine porodica.
Sputnik
1 / 8

Stanovnici ostrva su na društvenim mrežama objavili snimke ogromnog razaranja.

„Nemamo više Lahainu. Nestala je“, rekao je jedan od stanovnika.

2 / 8

Gradonačelnik Lahaine Ričard Bisen junior izjavio je da većina požara na Mauiju još nije pod kontrolom.

3 / 8

Vlasti su turistima savetovale da napuste Lahainu i Maui što je pre moguće.

Guverner Havaja Džoš Grin je rekao da nema dovoljno skloništa za dugoročni boravak, kao i da su skloništa protiv požara dostupna na samo nekoliko dana. Zamolio je turiste da odlože posetu ostrvu.

4 / 8

Na video snimcima iz vazduha priobalnog dela Lahaine vide se desetine sravnjenih domova i drugih objekata, uključujući i ulicu u kojoj su se okupljali turisti kako bi obavili kupovinu i nešto pojeli.

5 / 8

Stanovnik Mauija Danijel Saliven naveo je da su prizori apokaliptični. Ispričao je kako se popeo na krov kuće, u kojoj živi s decom i gledao kako se plamen približava, a oni ne mogu pobeći jer su putevi blokirani.

6 / 8

Požar na kraju nije stigao do njegove kuće, ali je progutao domove mnogih njegovih prijatelja.

7 / 8

„Vatra je sve blokirala, a skloništa u koja su ljudi otišli su morali biti evakusiana jer je požar zahvatio i njih. To je bila apokalipsa. Nikada nismo videli ništa slično“, kazao je.

8 / 8

Nacionalna meteorološka služba je saopštila da je za požar delimično odgovoran uragan „Dora“, koji je prolazio južno od ostrva i nosio nalete vetrova brzine veće od 97 kilometara na sat.

Komentar