RUSIJA

Nova „žuta kuća“: Ukrajina kopira zločine iz bivše Jugoslavije

Svi zločini iz bivše Jugoslavije sistematski i aktivno se kopiraju u Ukrajini, a zajednički imenitelj svim zlodelima je prisustvo NATO snaga na terenu, kaže Nebojša Čović povodom izjave Marije Zaharove da je Ukrajina postala lider na crnom tržištu trgovine ljudskim organima.
Sputnik
Ukrajinske vlasti kriju postojanje crnog tržišta organa za transplantaciju u zemlji, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je napomenula da postoje dokazi o umešanosti u ovu aktivnost okruženja predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

„Žuta kuća“ u Ukrajini

„Postoje podaci da sarađuju sa trgovcima koji su povezani sa tzv. Oslobodilačkom vojskom Kosova, čijem jednom lideru sude za trgovinu organima poginulih srpskih vojnika, civila i drugih protivnika iz vremena jugoslovenskih ratova. Sama tzv. Oslobodilačka vojska Kosova i dalje funkcioniše, ali pod drugim imenom i postoji mogućnost da su prisutni u Ukrajini kao plaćenici“, objasnila je ona.
Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je 2011. godine izveštaj specijalnog izvestioca SE Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, u kojoj je pozvala na međunarodnu istragu.
Podatke o trgovini ljudskim organima, prva je u javnost iznela bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, u svojoj knjizi „Lov: Ja i ratni zločinci”, koju je objavila po odlasku sa dužnosti.
Ona je navela da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi koji su zatim slani u Italiju i Veliky Britanijy, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope i Amerike. U knjizi ona spominje naselje Burel u Albaniji, gde su žrtvama vađeni organi u kući koju ona naziva „žuta kuća“.
Srpsko tužilaštvo, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč tražili su od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba. Prema izveštaju Saveta Evrope od 12. decembra 2010. godine, organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je Hašim Tači i Drenička grupa.

Ukrajina kopira zločine iz bivše Jugoslavije

Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju pre godinu dana pričao je o saznanjima da je Ukrajina postala lider na crnom tržištu ljudskim organima kao i o biološkim laboratorijama u toj bivšoj sovjetskoj republici.
Čovičć za Sputnjik kaže da takve stvari izlaze na videlo i da se ta istina ne može sakriti iako se medijski danfuje na svim prostorima, a takvih pokušaja ima i kod nas u Srbiji.
Inače, ta crna transplantacija i trgovina organima je samo jedan od nezamislivo brutalnih zločina počinjenih na prostorima bivše Jugoslavije i to u poslednjoj deceniji 20. veka, dodaje Čović.
„Ti svi zločini se kopiraju sistematski i aktivno u Ukrajinskom sukobu uz direktno učešće zločinaca koji su činili te ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u bivšoj Jugoslaviji. Bilo da se radi o 'hrvatskim savetnicima' čiji je rad na pripremi 'Oluje' u Donbasu i etničkog čišćenja ruskog domicilnog stanovništva osujećen u februaru 2022. godine. To je isto kopija, ali opet se u javnosti gura, prikriva itd. Sad imamo te monstruozne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima uključujući i trgovinu organima gde su direktno instruirani od članova terorističke OVK. I to je gospođa Zaharova jasno rekla. Čak je rekla da imaju i dokaze“.

Prisustvo NATO – zajednički imenitelj svim teškim zločinima

Iako svi sukobi na Kosovu i Metohiji i u Ukrajini imaju svoje specifičnosti, zajednički imenitelj im je prisustvo NATO na prostorima gde su ti zločini izvršeni ili se vrše, i zato bi NATO trebalo da otvori svoje dosijee i objavi šta se zapravo događa, smatra Čović.
Prema Čoviću, sad postaje evidentno da je ono što su nama radili bilo priprema i test za ono što će se raditi na drugim prostorima i evidentno je da oni koji nisu kažnjeni za to što su uradili sada misle da mogu da ponavljaju zločine na drugim mestima u svetu.

Specijalna bagra bogatila se na našoj nesreći

Najgnusniji zločini u 20. veku desili su se na području Kosova i Metohije nakon odlaska naše vojske i policije, ističe bivši potpredsednik Vlade Srbije.
„Kad je Kušneru, on je bio nekakav specijalni tamo, ili jedan od mnogih tih specijalnih, postavljeno pitanje o trgovini ljudskim organima on se cerekao, izvinite na izrazu, kao kreten. Gde je sada, na primer, on? Razna specijalna bagra je prošla našim prostorima i obogatila se i gde su oni sada? Imamo ponavljanje takvih situacija na drugim mestima u svetu. To je stvarno sramno! Nadam se da ćemo doći do istine i do toga da odgovaraju počinioci ovih gnusnih zločina. Postoji li gori zločin?“
Čović dodaje da se nada da će oni koji su se bavili tim monstruoznim biznisom odgovarati za zločine što pred sopstvenim narodom, što pred nekim novim, istinski nepristrasnim međunarodnim sudom koji nije politički instrument onih koji savest nemaju.
„Vidim da ruska strana ima dokaze za to i ja očekujem da u narednom periodu izađu sa više detalja u javnost. Mislim da je to jako važno, bez obzira što se to ignoriše kao što su se i biološke laboratorije ignorisale. Čak je došlo i do ignorisanja na Savetu bezbednosti što je za neupućene zaprepašćujuće, a za upućene, nažalost, ništa što bi nas iznenadilo“, zaključio je Čović.
RUSIJA
Zaharova: Ukrajina - lider na crnom tržištu organa za transplantaciju, sarađuje i sa OVK
Komentar