DRUŠTVO

Vojska Srbije prvi put obeležila krsnu slavu /foto/

Vojska Srbije prvi put je obeležila krsnu slavu Svetog despota Stefana Visokog.
Sputnik
Tim povodom, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su u crkvi Svetog Marka u Beogradu liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje episkopa lipljanskog i vojnog Dositeja i svih dosadašnjih episkopa vojnih i uz prisustvo vojnog sveštenstva.
Kum slave je ministar Vučević, dok je domaćin general Mojsilović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Vojska Srbije prvi put obeležila krsnu slavu
U besedi nakon liturgije, patrijarh Porfirije je ukazao na značaj obeležavanja krsne slave i podsetio na život i delo despota Stefana, koji u sebi sažima mnoštvo osobina koje treba da budu i jesu uzor za svakoga.
Uz čestitke svim pripadnicima Vojske Srbije povodom krsne slave, patrijarh Porfirije predao je generalu Mojsiloviću ikonu Svetog despota Stefana Visokog, koju je darovao Vojsci Srbije.
Kum slave je ministar Vučević, dok je domaćin general Mojsilović.
Odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve, u maju ove godine, Vojsci Srbije dodeljena je zvanična slava — Despot Stefan Lazarević. Sinod Srpske pravoslavne crkve je na osnovu te odluke opredelio da će status vojnog hrama biti dodeljen crkvi Svetog Marka u Beogradu, s obzirom na to da u toj crkvi postoji oltar posvećen despotu Stefanu Lazareviću, podseća se u saopštenju.
Svetoj liturgiji prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici državnih institucija, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i vernici.
Komentar