RUSIJA

Zaharova: Moskva nema podataka o padu severnokorejske rakete na teritoriju Rusije

Moskva u ovom trenutku nema podatke koji potvrđuju da je raketa Severne Koreje pala u isključivu ekonomsku zonu Rusije, saopštila je u petak predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik
„U ovom trenutku nema podataka koji potvrđuju da je u našu isključivu ekonomsku zonu pala raketa“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, komentarišući saopštenje Ujedinjenih nacija da je raketa koju je u sredu lansirala Severna Koreja pala u isključivu ekonomsku zonu Rusije.
„Kao drugo, uliva nadu to što Ujedinjene nacije imaju mogućnost da utvrđuju pravce letova raketa. Imajući u vidu takvu operativnost, nadamo se da ćemo uskoro od Sekretarijata Ujedinjenih nacija dobiti dugo očekivani odgovor na pitanje: ko gađa Zaporošku nuklearku“, napisala je Zaharova.
Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Haled Hijari izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je interkontinentalna balistička raketa Severne Koreje pala u more u isključivoj ekonomskoj zoni Rusije, ali nije objasnio odakle mu ti podaci.
Severnokorejska Centralna telegrafska agencija je ranije potvrdila da je u sredu lansirana interkontinentalna balistička raketa „Hvasohpo-18“.
Kako je saopšteno, probno lansiranje, čiji je cilj bila potvrda tehničke ispravnosti i pouzdanosti rakete, a koje je nadgledao severnokorejski lider Kim Džong Un, nije negativno uticalo na bezbednost susednih zemalja.
Komentar