RUSIJA

Lukašenko o primeni nuklearnog oružja: Ako izvršite agresiju na Belorusiju, odgovor će biti trenutan

Belorusija ne namerava nikoga da napada nuklearnim oružjem, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u razgovoru sa predstavnicima medija u Minsku.
Sputnik
On je potvrdio da su nuklearne bojeve glave stigle u Belorusiju i da nisu transportovane drumskim putem.
„Nalaze se pod pouzdanom zaštitom“, dodao je šef države.
Predsednik Belorusije dodao je da će sve rusko nuklearno oružje koje je planirano da bude prebačeno u Belorusiju stići u zemlju do kraja godine.
„Mesta za razmeštanje nuklearnog naoružanja bila su potpuno spremna pre mesec dana. Veći deo (oružja) je premešten i nalazi se u Belorusiji. Do kraja godine sigurno, ali mislim da ćemo i mnogo ranije u potpunosti prebaciti bojeve glave namenjene za to“, objasnio je Lukašenko.
Prema njegovim rečima, to oružje predviđeno je isključivo u odbrambene svrhe.

„Ne dirajte nas i zaboravite na nuklearno oružje. Ali ako izvršite agresiju na Belorusiju, odgovor će biti trenutan. Ciljevi su određeni“, rekao je predsednik.

Lukašenko je dodao da će se Belorusija savetovati sa Rusijom po pitanju primene nuklearnog oružja.
„Čak i da Rusija odluči da to uradi, siguran sam da bi se posavetovala sa svojim najbližim susedom. Zato ne brinite što se tiče primene: ne nameravamo da napadamo ni SAD, ni Nemačku, ni Veliku Britaniju. Uopšte, ne nameravamo nikoga da napadamo pomoću nuklearnog oružja“, istakao je Lukašenko.
Lukašenko je primetio da nuklearno oružje neće biti upotrebljeno u specijalnoj vojnoj operaciji, to je moguće samo pri agresiji NATO-a.
„Čini mi se da rat u Ukrajini i specijalna vojna operacija nisu i neće biti uzrok za nuklearni napad sa bilo koje strane. Ali ako dođe do agresije NATO-a na Belorusiju ili Rusiju, što znači invaziju na našu teritoriju, onda su nam ruke odrešene“, upozorio je beloruski lider.

O Zaporoškoj nuklearnoj elektrani

Lukašenko je dodao da Rusija nema potrebe da diže u vazduh Zaporošku nuklearnu elektranu.
Odgovarajući na pitanje jednog od zapadnih novinara da li je on razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o Zaporoškoj nuklearki, Lukašenko je rekao da nije.
„Nisam razgovarao sa predsednikom Putinom o situaciji u Zaporoškoj NE. Situacija je jednostavna: ako vi, Amerikanci i Ukrajina, ne želite da se tamo desi ono o čemu pričate, to se neće desiti. Rusija ne nema potrebe da diže Zaporošku NE u vazduh. Ona se nalazi u rukama Rusa. Zašto je dizati u vazduh?“, istakao je Lukašenko.
„Time se neće završiti rat u Ukrajini. To će celoj Evropi i Evroazijskom kontinentu naneti ogromnu štetu“, dodao je on.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izjavio je prethodno da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.
Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.
Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.
RUSIJA
Lukašenko: Nuklearno oružje mora da bude u Belorusiji, na sigurnom
Komentar