SVET

Haos i u Briselu: Demonstranti palili automobile – Francuska treći dan ne miruje, uhapšeno 600 ljudi

U četvrtak uveče izbili su neredi i u Briselu. Policija je izvela raciju tokom koje je tragala za sumnjivim mladim ljudima i tražila njihove baklje. Neredi u Francuskoj su se proširili na veće gradove tokom treće noći protesta. Četrdeset hiljada policajaca raspoređeno je širom Francuske.
Sputnik
Većina privedenih puštena je na slobodu nakon provere dokumenata.
Tokom nereda zapaljeno je nekoliko automobila, a kako je portparol policije Ilse Van De Keire rekla novinarima, društvenim mrežama tokom dana kružili su pozivi da se izađe na ulice „kao u Francuskoj“.
Stanica metroa Anisens zatvorena je zbog građanskih nemira povezanih sa policijskim ubistvom 17-godišnjaka u Francuskoj.
Vatrogasna brigada Brisela opisala je situaciju kao „izuzetno napetu“.
Brisel je trenutno domaćin dvodnevnog samita šefova država i vlada EU posvećenog situaciji u Ukrajini i pitanjima migracija.

Najmanje 667 osoba uhapšena, novi hitan sastanak vlade

Najmanje 667 osoba uhapšena je širom Francuske zbog učešća u nasilnim nemirima zbog ubistva alžirskog tinejdžera u predgrađu Pariza, a francuski predsednik Emanuel Makron održaće danas novi hitan sastanak vlade o tom pitanju.
Širom Francuske neredi su izbili treću noć zaredom zbog ubistva alžirskog tinejdžera koga je ubio policajac u utorak u Nanteru zbog toga što nije zaustavio automobil, preneo je Rojters.
Pojedini gradovi su čak preduzeli preventivne mere da bi izbegli nove incidente, javila je televizija BFM.
Policijski čas je uveden u Klamaru, Medonu i Kompjenju od 21.00 ili 22.00 sata uveče do 6.00 sati ujutru, u pojedinim slučajevima do sledećeg ponedeljka.
Tramvaji i autobusi u Il de Fransu prestali su da saobraćaju u sredu u 21 sat.
U Nanteru je organizovan marš belaca zbog ubistva 17-godišnjeg tinejdžera, a u povorci je bilo više od 6.000 ljudi i bilo je nekoliko podmetnutih požara, kao i drugih incidenata.
Na protestu u Marselju na policajce je otvorena minobacačka vatra kada je jedan policajac povređen i prebačen u bolnicu.
Izlozi prodavnica su takođe razbijeni tokom nemira, a objekti su opljačkani.
Elitna jedinica Nacionalne policije mobilisana je u Lionu, Rubeu i Bordou.
U Grenoblu je na autobuse otvorena minobacačka vatra, a agenti javnog prevoza su tada iskoristili svoje pravo na povlačenje iz saobraćaja, saznaje BFMTV iz sindikalnog izvora.
U nekim gradovima gađane su vladine zgrade.
U Remsu je napadnuta i opljačkana policijska stanica.
U Avinjonu demonstranti su pokušali da zapale stanicu opštinske policije, a molotovljev koktel bačen je na policijsku kancelariju u Pou.
MULTIMEDIJA
Francuska bukvalno u plamenu
Komentar