REGION

Gradonačelnica Sarajeva podnela krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podnela je danas najavljenu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, zbog postavljanja svetlosnih tabli na ulazu u ovaj grad, na kojima, na srpskom i engleskom jeziku, piše da je to „grad 157.000 Srba koji su morali da napuste Sarajevo“.
Sputnik
Karićeva se oglasila na društvenim mrežama, objavila fotografiju krivične prijave i rekla da je Ćosića prijavila zbog, kako je navela, osnovane sumnje da je počinjeno krivično delo:
„Javno izazivanje ili raspirivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora ili netrepeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini.“
Karićeva, između ostalog, u prijavi navodi da je Ćosić table postavio u trenutku izuzetno napete političke situacije usled donesenih neustavnih odluka NSRS o neprimenjıvanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj i to, kako tvrdi, na teritoriji Federacije BiH.
Zanimljivo je da Karićeva širenjem verske i nacionalne mržnje ne smatra to što na zgradi sarajevske Većnice, nakon rekonstrukcije, na bosanskom i engleskom jeziku okačen natpis na kome piše:

„Na ovom su mestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!“

REGION
Dodik: Prijavio sam Cvijanovićevu, Viškovića, Stevandića i sebe Tužilaštvu BiH
Komentar