SRBIJA

Na današnji dan pre 25 godina oteti srpski rudari na KiM

Danas se navršava 25 godina od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa „Belaćevac“ Termoelektrane „Obilić“, na Kosovu i Metohiji.
Sputnik
„Za četvrt veka, izvršioci zločina nad belaćevačkim rudarima nisu pronađeni i privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ni pokušao da ponudi odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika. To najbolje govori o dometima takozvane međunarodne pravde na Kosmetu“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Kako se ističe, to je bio početak kampanje masovnog zločina i terora koju su albanski teroristi na KiM organizovali protiv civilnog, srpskog stanovništva, a upravo ovaj zločin pokazuje i pravu prirodu i prave ciljeve onoga što u Prištini nazivaju borbom za oslobođenje.
„Danas, kada teroristička policija na KiM, u stilu UČK, svakodnevno hapsi i kidnapuje nevine Srbe i prebija srpsku decu, jasno se vidi da je ta borba, ništa drugo nego pokušaj potpunog etničkog čišćenja naše južne pokrajine, zlostavljanjem i terorisanjem nealbanskog stanovništva“, napominje se u saopštenju.
Kancelarija za KiM ističe da će Srbija, srpski narod i porodice žrtava, sa bolom i pijetetom nastaviti da neguju sećanje na srpske žrtve i da traže pravdu za zločin u kome su stradali rudari sa kopova u Belaćevcu, dok su obavljali svoj radni zadatak.
Na današnji dan, pre 25 godine, u ranim jutarnjim satima oteti su, samo zato što su Srbi: Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.
Niko od kidnapovanih nije pronađen niti je za njihovu otmicu iko za proteklih pola veka odgovarao.
Danas će predstavnici Udruženja kidnapovanih Srba na KiM u Gračanici obeležiti ovaj tragičan datum za porodice srpskih rudara na Kosovu i Metohiji.
Komentar